Datum: 06. 01. 2012 11:37
Aby ste nemuseli hľadať recepty, nakopírujem ich osobitne.
Atkins fáze I. + Tipy a triky fáze I. ~~~
Zde je stručný úvod do Atkinsovy diety.
Dieta je rozdělena do čtyř fází.
1. Fáze trvá asi 14 dní.
V první fázi by mělo být možné obejít se bez všech sacharidů.
Protože se všude skrývají skryté uhlovodany (UV) je akceptováno asi 15 -20 g sacharidů denně. Tato fáze bude sloužit, aby se tělo dostalo do ketózy.
To znamená, že tělo se učí spalování tuků (namísto sacharidů) a získat energii z nich. Kromě toho cílem první fáze je stabilizovat hladinu cukru v krvi, a tím eliminovat symptomy jako je únava, změny nálady a psychické vyčerpání. Jakmile si zvyknete na stravování bez cukru, což trvá jen pár dní, ztratíte také chutě na sladkosti.
Zde je vhodný výběr potravin pro prvních 14 dní
Tyto potraviny můžete jíst bez omezení
MASO
Hovězí maso
Vepřové maso
Jehněčí
Slanina
Telecí
Šunka
Steaky
Hovězí v konzervě
Jazyk
Mleté
POZOR: Jakýkoliv druh masa v jakémkoliv množství a jakékoliv jiné maso, s výjimkou:
klobás, karbanátků a uzenin, které obsahují nejen maso, nýbrž i náplně, mouku atd.!!!
RYBY
Tuňák
Losos
Pstruh
Platýs
Sardinky
Sleď
a jiné ryby
MOŘSKÉ PLODY
Ústřice
Mušle
jiné jedlé měkkýše
chobotničky
Krevety
Humr
Krabi a další mořské plody
Všechny ryby, včetně konzervovaného lososa a tuňáka. Všechny mořské plody, uzené a konzervované v oleji, platýz, pstruh, sleď, losos, sardinky a jiné ryby.
NE: Kromě ústřic, mušlí a ryb se zeleninovými přísadami, jako jsou rajčata, nakládaná zelenina, atd., a omáčky. Takže produkty, které obsahují nejen ryby.
DRŮBEŽ
Kuře
Krůta
Kachna
Husa
Křepelka
Bažant
a jiná drůbež
SÝR
všechny z kravského nebo kozího mléka
Švýcarský sýr
Čedar
Mozzarella
a skoro všechny ostatní tvrdé sýry
Mascarpone
Lučina (pozor ale na přísady - UV)
čtěte příbalový lístek jsou dost velké rozdíly v UV
NE: sýry tavené - mazací tzn. např. trojúhelníčky, a měkké sýry vůbec jako takové!
(sýra jen 110g na den a to nejen ve fázi I. Protože sýr obsahuje laktózu a laktóza = mléčný cukr !!!)
VEJCE
Míchaná vejce
Sázená vejce - volská oka
Ztracená vejce
Vejce vařená na měkko
Vejce uvařené natvrdo
plněná vejce
Omelety
a jiná vaječná jídla BEZ OMEZENÍ
POZOR: Těchto potravin byste měli jíst ve fázi I. maximálně tři šálky denně:
Alfa - Vojtěška klíčky
Bambusové výhonky
Fazolové klíčky
Cikorka
Endivie
Polníček
Fenykl
Okurky
Celer
Zelí (zelené, červené, bílé)
Kedluben
Salát
Pórek
Pampeliška
Mangold
Smrže
Okra
Olivy
Palm. srdce
Paprika
Petržel
Houby
Radicchio
Ředkvičky
Rebarbora
Romanesco
Řepa
Rucola
Šťovík
Kyselé zelí
Pažitka
Celerová nať
Špenát
Fazolky zelené nebo voskové
Cuketa
Hrášek lusky
❤
Z čeho si můžete vytvořit svůj salát v I. fázi:
Saláty: vojtěška klíčky, bok choy, řeřicha, čekanka, čínské zelí, endivie salát, polníček, ledový salát, fenykl, okurky, hlávkový salát, houby, olivy (zelené a černé), paprika (zelená!!!), petržel, houby, Radicchio, ředkvičky, Romanesco, Rukola , šťovík, kyselá okurka, šalotka, pažitka, celer řepíkatý, španělský salát, cibule- minimálně.
❤
~~~
až do velmi pozdní I., spíš do II. fáze
Lilek
Avokádo
Dýně
Cibule (pozor hodně UV)
Šalotka
Růžičková kapusta
Květák
Brokolice
Rajčata
Chcete-li ochutnat jídlo, můžete použít následující byliny:
Kopr
Tymián
Bazalka
Koriandr
Rozmarýn
Oregano
Tymián
Koření je povoleno bez omezení
Nápoje můžete konzumovat v průběhu první fáze:
Voda
Minerálka
Káva bez kofeinu
Ledový čaj (bez cukru)
Čaj (bez cukru)
Vývar
POZOR: Kofein není povolen. A lepší jsou minerálky bez bublinek - způsobují překyselení organizmu.
Oleje jakéhokoliv druhu.
Mnoho tuků, zejména některé oleje, jsou nezbytné pro správnou výživu. Omega-3 oleje (EPA, lososový olej, lněný olej) Jednoduchý nenasycený olivový olej je velmi cenný. Všechny rostlinné oleje jsou povoleny. Nejlepší jsou: vlašské ořechy, sója, sezam, slunečnice a světlice olej, zvláště za studena lisované. Tuk v mase nebo drůbeži je povolen.
POZOR: Majonéza a smetana je povolena, zakázáno je mléko! Majonéza nusí být bez cukru a smetana jen omezeně.
Pokud máte mykotické infekce není majonéza povolena.
Smetana ke šlehání 4 čajové lžičky denně (šlehačka obsahuje méně sacharidů než mléko. Nepijte žádné mléko!!!
Margarínu by se mělo vyhýbat ne kvůli jejich obsahu sacharidů, ale protože představují zdravotní riziko.
Sýr 110 g na den tvrdé sýry starší (vyzrálejší) i mladší.
TAVENÉ měkké sýry NE!!! Žádné dietní sýry, mazací sýry nebo syrovátku. Navíc, lidé s plísňovými infekcemi, alergií na mléčné výrobky obecně nebo zvláště sýry se musí bez nich obejít.
Jakékoliv imitace sýrů nejsou povoleny, s výjimkou tofu (sojové sýry) - ale znovu kontrolujte obsah sacharidů!
Sladidla mohou být použita:
Sacharin
Aspartam
Acesulfam-K
Všechna náhradní sladidla končící na OZA jsou zakázána.
např. maltóza, fruktóza, sacharóza
(Frischkäse + Hüttenkäse)
Upravit · Odstranit
Nejčastější chyby, kterým byste se měli vyhnout:
Nejčastější chyby, kterým byste se měli vyhnout:
1. Dodržujte, že během14-denní diety nesmíte ŽÁDNÝ chleba, ani obilniny, ani zeleninu obsahující škrob (to nesmíte ale ani později), žádné ovoce a žádné mléčné výrobky kromě sýra, smetany nebo másla.
2. Nejezte dietní výrobky, pokud nejsou výslovně označeny jako "bez sacharidů". Většina dietních potravin je určených pro nízkotučnou dietu, ne pro nízkouhlovodanovou.
3. Slova "bez cukru", nestačí. Výrobek musí prokázat obsah sacharidů, podle kterého se orientujete.
4. Mnoho produktů, které nepovažujete za potraviny, jako jsou žvýkačky, sirup proti kašli a kapky proti kašli obsahují hodně cukru nebo jiná kalorická sladidla, a proto by neměly být užívány. Mnoho kořenících směsí obsahuje cukr.
~~~
❤
Trošku vysvětlení, protože to zdá se není úplně jasné – ketóza nastává v průměru po 2 – 3 dnech v I. fázi. V této době je opravdu nutné se omezit na velice strohý režim, a jíst opravdu jen „zelenou“ zeleninu.
Přísně zakázáno: To je pro vás jed! Nezapomeňte!!!!
banány, datle, fíky, sušené ovoce, rozinky, fazole a luštěniny jako takové (čočka, fazole, hrách), cukrovinky, čokoláda, pralinky, Kešu oříšky, suchary, zmrzlina, ovocné šťávy a ovocné sirupy s cukrem, obiloviny (všechny), med, jogurt ( s cukrem, ovocem nebo jinými přísadami), brambory, bramborová moučka, kukuřičná moučka, žvýkačky, veškeré pečivo, koláče, palačinky, sušenky, kečup (existuje bez cukru), kukuřice, makarony, džem, mouka (a všechny moučné výrobky), mléko, rýže, špagety a těstoviny jako takové, sladko-kyselé okurky (dají se sehnat bez cukru), hořčice (existuje bez cukru - Dijonská), majonézu používejte také bez cukru (např. Thommy)...
A další ...
Jediná chyba, jako jsou žvýkačky nebo nějaké mléko do kávy, vás hodí zpět na úroveň I. fáze, protože navozená chemická rovnováha těla - ketóza - je porušena.
Potom potřebujete alespoň dva zcela bezuhlovodanové dny, dokud se nenapraví chyba, kterou jste tím způsobily a budete zpět v ketóze, aniž by byl hlad, cítily jste se dobře a věděly jste, že vaše tělo zase spaluje vlastní přebytečný tuk.
Smíte jíst jakýkoliv druh masa v jakémkoliv množství s výjimkou:
různých přídavných náplní jako maso v klobásách, karbanátky a některé další uzeniny, které neobsahují jen maso. Prostě žádné náplně a nádivky! Často je v nich obsažena mouka, strouhanka, cukr atd. Opět - číst příbalové cedulky, ptát se prodavačů!!! Fakt se nestyďte.
Jezte, pokud máte hlad, ale nepřejídejte se. Jídlo si nemusíte ani vážit, ani počítat kalorie. Jen musíte dodržet to, co je v pravidlech. A to jsou povolené potraviny...
Jo, prosím vás.... nezáleží na tom, JAK MOC se zbarví vaše ketostixové papírky, pokud je používáte... ketóza je ketóza!!! Už jste viděli/y ženskou, která je jen trošku těhotná???!!!

))
Protože ty první dny ... během prvního týdne, dochází k určitým změnám v organizmu, přestavuje se výměna látková a začínáme trávit vlastní tuky, projeví se také k několik věcí:
1) Kdo málo pije, může ho bolet hlava (na 25 kg váhy by se měl vypít 1 litr tekutin denně), pomáhají prý proti tomu tabletky chromu. (Chrom je také velký nepřítel cukru, takže užitečný). Mně stačil hořčík.
2) Projeví se určitá malátnost
3) Projeví se „Atkinsova chřipka“... mrazení, těžké nohy, člověk se cítí divně. Může to trvat tak 2-3 dny. Ale je to znamení, že jste v ketóze – neumíráte!!!
Tohle všechno však jako mávnutím kouzelného proutku zmizí, takže nepanikařit. Když doma malujete nebo provádíte nějaké změny, tak tam asi taky nejspíš máte trošku bordel, nebo ne? A stejně tak to musí probíhat ve vašem těle... začínáte si v něm „uklízet“ ten svinčík, který jste si tam za léta chaotického stravování nadělaly. Pak se naopak budete cítit daleko lépe. Nebudete nafouklé jak balony – což s sebou přináší právě převážně uhlovodanová strava. Budete mít neustále pocit jakoby splasklého břicha – žaludku, i když jste do sebe právě nacpaly ohromný steak, nebo dvě klobásy a tři sázená vejce... Zmizí odpolední únava, různé nálady a depky, budete celkově čilejší.
Jediné, co je nepříjemné, že z vašeho dechu bude cítit aceton. Ale pokud si ve fázi II. koupíte žvýkačky bez cukru, tak si myslím, že to není na závadu. Alespoň já s tím problém nemám.
Opět rada na začátek - zvažte se. Ale hlavně se změřte v pase... Budete se divit!!!
~~~
❤
Tipy a triky fáze I.
Hodně pít - nejlepší je čistá voda bez bublinek. Bublinky – kyselina uhličitá, okyselují organizmus. Na 25 kg tělesné váhy by se měl vypít 1 litr tekutiny – tzn. např. při 75 kg jsou to 3 litry denně.
Kofein není povolen – pijte kávu bez kofeinu, Colu light bez kofeinu, zelený čaj. Kdo se opravdu neobejde bez kofeinu, musí opatrně vyzkoušet, jak na něj reaguje. Kofein = hlad.
Jezte pokud máte hlad a kolik potřebujete, ale nepřecpávejte se.
Nešetřte s tukem. Vhodné jsou oleje lisované za studena, máslo.
Kalorie se nepočítají, jídlo se nemusí vážit. Pouze sýra byste měli sníst jenom kolem 110 g denně.
Kupte si nějaký vitaminový doplněk (bez cukru), dobré je brát hořčík, vápník, vitamín C.
Pokud už chcete na nějaké oslavě pít alkohol, tak vodku, gin, whisky nebo suché bílé víno (ne červené). Nemíchat s Colou light apod. Zastavíte ale chemickou reakci v těle, při které hubnete, tzv. ketózu, a bude vám zase dva tři dny trvat, než se do ní, při dodržování pravidel, vrátíte. Vhodnější by bylo počkat až do fáze II.
Při každém nákupu pečlivě pročítejte na obalu, kolik uhlovodanů (UV)/sacharidů potravina obsahuje.
V případě, že obsah není uveden, vraťte zase hezky zboží do regálu.
Nejčastější chyby, kterým byste se měli vyhnout:
~~~
1. Dodržujte, že během14-denní diety nesmíte ŽÁDNÝ chleba, ani obilniny, ani zeleninu obsahující škrob (to nesmíte ale ani později), žádné ovoce a žádné mléčné výrobky kromě sýra, smetany nebo másla.
2. Nejezte dietní výrobky, pokud nejsou výslovně označeny jako "bez sacharidů". Většina dietních potravin je určených pro nízkotučnou dietu, ne pro nízkouhlovodanovou.
3. Slova "bez cukru", nestačí. Výrobek musí prokázat obsah sacharidů, podle kterého se orientujete.
4. Mnoho produktů, které nepovažujete za potraviny, jako jsou žvýkačky, sirup proti kašli a kapky proti kašli obsahují hodně cukru nebo jiná kalorická sladidla, a proto by neměly být užívány. Mnoho kořenících směsí obsahuje cukr.
~~~
KOFEIN:
Takže opět KOFEIN je u dr. Atkinse zakázaný.
KOFFEIN =INZULIN tzn., že koffein dle dr. Arkinse vyplavuje inzulin.
A co to znamená?
Opět rovnice: INZULIN = HLAD!
Dále kafe sice pozitivně ovlivňuje uvolňování volných kyselin, ale negativně ovlivňuje uvolňování hormonu Cortisolu, a.... což není vůbec dobrý: uvádí do pohybu proces odbourávání svaloviny.
(Údajně nedoprobádáno.)
Pokud si to vyzkoušíte, a nemáte po něm hlad, budiž, ale:
mějte na paměti, že je to jen a jen vaše kafe a Cola Light a nechte ostatní, ať to akceptují!
A.... přidávejte si do jídla a nebo si dělejte koktejly z proteinového prášku, který tu není jenom proto, aby "zachraňoval" absenci mouky v našich receptech, ale i naši svalovinu.
~~~
Jogurt a názory na něj:
"Také jsem někde četla, že Atkins hodnotí jogurt jako mléko, což tedy znamená, že mléko ve fázi I. - II. díky laktóze (mléčný cukr), není dovoleno. Já osobně jsem zjistila, že přibírám po mléce a jogurtu na váze, takže toto Atkinsovo pravidlo je pro mě jako ušité."
a další
"A co víc, mléko a jogurt je vlastně obecně ve fázi II pokud vím, nežádoucí, protože následkem jeho konzumace dochází k vylučování inzulínu a tomu se chceme vyhnout, pokud je to možné, protože to zase má vliv na hladinu cukru v krvi, a tu chceme kvůli záchvatům hladu, udržet konstantní. Po zpracování na čerstvé sýry / sýry a tvaroh, nejsou tyto látky již součástí, takže tyto jsou pak povoleny.
Tvaroh je ve fázi I . povolen s mírou, jen mléko a jogurt ne."
Takže mléko a jogurt v I. a II. fázi NE!
~~~
Povolená zelenina (ale ne pro fázi I. !!!):
Zelenina: artyčoky, lilek, avokádo, bambusové výhonky, květák, zelené fazolky, fazolové klíčky, brokolice, chayote, žampiony, čínské zelí, tykev láhvová, zelí (červené, bílé a zelené) kedlubny, celer, dýně, pórek, pampeliška, mangold, ibišek, palmová srdíčka, papriky - červené, reveň, růžičková kapusta, tuřín, zelí, jarní cibulky, sojové klíčky, dýně špagetová, chřest, špenát, rajčata, voskové fazolky, cuketa, hrachové lusky, cibule (pozor obsahuje dost UV, stejně jako i česnek)
~~~
Z čeho si můžete vytvořit svůj salát v I. fázi:
Saláty: vojtěška klíčky, bok choy, řeřicha, čekanka, čínské zelí, endivie salát, polníček, ledový salát, fenykl, okurky, hlávkový salát, houby, olivy (zelené a černé), paprika (zelená!!!), petržel, houby, Radicchio, ředkvičky, Romanesco, Rukola , šťovík, kyselá okurka, šalotka, pažitka, celer řepíkatý, španělský salát, cibule.
~~~
Přísně zakázáno: To je pro vás jed! Nezapomeňte!!!!
banány, datle, fíky, sušené ovoce, rozinky, fazole a luštěniny jako takové (čočka, fazole, hrách), cukrovinky, čokoláda, pralinky, Kešu oříšky, suchary, zmrzlina, ovocné šťávy a ovocné sirupy s cukrem, obiloviny (všechny), med, jogurt ( s cukrem, ovocem nebo jinými přísadami - o jogurtu zvláštní odstavec), brambory, bramborová moučka, kukuřičná moučka, žvýkačky, veškeré pečivo, koláče, palačinky, sušenky, kečup (existuje bez cukru), kukuřice, makarony, džem, mouka (a všechny moučné výrobky), mléko, rýže, špagety a těstoviny jako takové, sladko-kyselé okurky (dají se sehnat bez cukru), hořčice (existuje bez cukru - Dijonská), majonézu používejte také bez cukru (např. Thommy)...
~~~
A další ...
Jediná chyba, jako jsou žvýkačky nebo nějaké mléko do kávy, vás hodí zpět na úroveň I. fáze, protože navozená chemická rovnováha těla - ketóza - je porušena.
Potom potřebujete alespoň dva zcela bezuhlovodanové dny, dokud se nenapraví chyba, kterou jste tím způsobily a budete zpět v ketóze, aniž by byl hlad, cítily jste se dobře a věděly jste, že vaše tělo zase spaluje vlastní přebytečný tuk.
~~~
Smíte jíst jakýkoliv druh masa v jakémkoliv množství s výjimkou:
různých přídavných náplní jako maso v klobásách, karbanátky a některé další uzeniny, které neobsahují jen maso. Prostě žádné náplně a nádivky! Často je v nich obsažena mouka, strouhanka, cukr atd. Opět - číst příbalové cedulky, ptát se prodavačů!!! Fakt se nestyďte.
Jezte, pokud máte hlad, ale nepřejídejte se. Jídlo si nemusíte ani vážit, ani počítat kalorie. Jen musíte dodržet to, co je v pravidlech. A to jsou povolené potraviny...
~~~
Jo, prosím vás.... nezáleží na tom, JAK MOC se zbarví vaše ketostixové papírky, pokud je používáte... ketóza je ketóza!!! Už jste viděli/y ženskou, která je jen trošku těhotná???!!!

))
~~~
Protože ty první dny ... během prvního týdne, dochází k určitým změnám v organizmu, přestavuje se výměna látková a začínáme trávit vlastní tuky, projeví se také k několik věcí:
1) Kdo málo pije, může ho bolet hlava (na 25 kg váhy by se měl vypít 1 litr tekutin denně), pomáhají prý proti tomu tabletky chromu. (Chrom je také velký nepřítel cukru, takže užitečný). Mně stačil hořčík.
2) Projeví se určitá malátnost
3) Projeví se „Atkinsova chřipka“... mrazení, těžké nohy, člověk se cítí divně. Může to trvat tak 2-3 dny. Ale je to znamení, že jste v ketóze – neumíráte!!!
Tohle všechno však jako mávnutím kouzelného proutku zmizí, takže nepanikařit. Když doma malujete nebo provádíte nějaké změny, tak tam asi taky nejspíš máte trošku bordel, nebo ne? A stejně tak to musí probíhat ve vašem těle... začínáte si v něm „uklízet“ ten svinčík, který jste si tam za léta chaotického stravování nadělaly. Pak se naopak budete cítit daleko lépe. Nebudete nafouklé jak balony – což s sebou přináší právě převážně uhlovodanová strava. Budete mít neustále pocit jakoby splasklého břicha – žaludku, i když jste do sebe právě nacpaly ohromný steak, nebo dvě klobásy a tři sázená vejce... Zmizí odpolední únava, různé nálady a depky, budete celkově čilejší.
Jediné, co je nepříjemné, že z vašeho dechu bude cítit aceton. Ale pokud si ~~~ ve fázi II. ~~~ koupíte žvýkačky bez cukru, tak si myslím, že to není na závadu. Alespoň já s tím problém nemám.
Opět rada na začátek - zvažte se. Ale hlavně se změřte v pase... Budete se divit!!!
Upraveno 1krát. Naposledy upravil Zuzka123 (06. 01. 2012 12:29).