Datum: 26. 03. 2015 08:11
DOMÁCÍ MAJONÉZA
je jí asi 200 ml. Nutně potřebujeme tyčový mixér a úzkou vysokou nádobu (někdy se prodává s mixérem, pokud nemáme, tak 0,5 l sklenici na pivo (úzkou, ne "půllitr" s uchem):
Ingredience:
1 celé vejce M - pokojová teplota (buď 3 hod. "odstáté" po vytažení z ledničky nebo po cca 1/2 hodině na topení nebo na sluníčku)
2 špetky soli
1 špetka mletého pepře
1 kávová lžička dijonské hořčice (na kopec)
šťáva z 1/2 citronu, příp. 3 kávové lžičky octa
2 dcl řepkového nebo slunečnicového oleje (nutno přesně odměřit, ne "od oka"
Postup:
Do nádoby rozklepneme vejce, přidáme špetky soli a pepře (sůl má konzervační účinek), lžičku hořčice, šťávu z citronu (nedoporučuji používat "citronku" - šťáva není koncentrovaná a je jí nutno přidat více a potom je majonéza řídká) a přesně 2 dcl oleje – nutno dodržet.
Jakmile jsou suroviny v nádobě, ponoříme mixer až na dno a zapneme a asi 15 vteřin neděláme nic a čekáme (bílá hmota začne lézt nad vrtuli mixéru). Nespěcháme!!! Počítej do 15 nebo raději do 20. Potom pomaličku tyčku mixéru táhneme nahoru a potom zpět rychle ponoříme a hned zase táhneme nahoru - celkem asi 3x - 4 x a je hotovo.

Pokud by se stalo, že by se majonéza nepovedla – vznikne pouze řídká hmota (stalo si mi asi 6x z 200), což je nevysvětlitelná věc (spočívá nejspíš v teplotě vejce - nikdo na to, zatím ale nepřišel), dá se „opravit“ – viz. níže.
Když totiž potřebuji majonézu rychle a vytáhnu vejce z lednice a dělám hned, tak povede??? Pro jistotu, ale dodržuji ten první postup, pokud je to možné.
Tedy, pokud vznikla pouze bílá řídká tekutina... do jiné, stejně úzké nádoby (sklenice) rozklepneme další vejce a na něj vylejeme tuto "nepodařenou" tekutinu. Zase dolů ponoříme mixér a opakujeme původní postup. Vždycky (4x) se potom majonéza už povedla - spravila. Jenom už nebyla tak hustá.
Pokud máš ráda slanou majonézu jako Američani, můžeš přidat víc soli, pokud sladší, asi by šlo přidat pár zrnek cukru?
V lednici vydrží, pokud ji nesníme, asi 4 dny zakrytá potr. fólií.
Ať se povede a ať Ti chutná

A taky, konzumace majonézy (pouze moje zkušenost, pomáhá peristaltice, čili i AD).
Dany