Datum: 25. 02. 2005 09:11
Slávko - je to původní dělená strava, Kořínková už je jen další modifikace.
K Hayově metodě :
Nuže, Hayova metoda DS je stará už asi 80 let a tento způsob výživy se rozšířil po celé zeměkouli. Na základě své osobní zkušenosti a zkušeností pacientů dospěl dr. Hay k tomu, že trpíme-li všeobecnou únavou, jsou za to zodpovědny hlavně tyto čtyři chyby v našem stravování :
1. Konzumace "nepřirozených" potravin
2. Nadměrné požívání sacharidů a bílkovin
3. Nesprávná kombinace jednotlivých potravin během jednoho jídla
4. Zpomalené trávení
K bodu 1
- potraviny, které byly hodně zpracovány nebo upraveny (rafinované a sterilizované potraviny, bílá mouka, cukr, termizované a slazené šťávy), dnes též geneticky upravené potraviny s umělými přísadami, hormony a antibiotiky
K bodu 2
Záleží na vyváženém hospodaření s kyselinami a zásadami v těle. Je žádoucí, aby naše strava obsahovala ze 70-80 % zásadotvorné potraviny. Tj. především ovoce a zelenina. Polovinu z toho v syrovém stavu, druhá polovina může být dušená. Zbývající část jsou sacharidy a bílkoviny.
K bodu 3
Podle dr.Haye odporuje chemii našeho těla kombinovat během jednoho jídla S i B. Četné potraviny obsahují jak B, tak S, takže 100% oddělení není úplně možné. To také není nutné, neboť už hrubým oddělením S od B během jednoho jídla zabraňujeme zpomalenému a neúplnému trávení živin.
K bodu 4
Když v naší stravě jíme převážně nepřirozené potraviny, téměř žádné ovoce, zeleninu a celozrnné produkty, schází mimo jiné i balastní látky a dochází ke zpomalenému trávení, tzn. že trávenina leží příliš dlouho ve střevech. S DS to trvá až k odchodu stolice asi 24 hodin, se smíšenou stravou to může trvat až 72 hodin. O našem zdravotním osudu a tom, zda se cítíme dobře, však rozhoduje zdravé střevní prostředí.
Proč je dělení důležité ?
K trávení bílkovin potřebujeme kyselé prostředí, jejich trávení začíná v žaludku. Tady se kyselinou denaturuje trávenina obsahující bílkoviny. Pak enzym pepsin, který štěpí bílkoviny, může předběžně bílkoviny naštěpit. Pak se trávenina dostane do tenkého střeva, tady pokračuje trávení pomocí proteáz vylučovaných slinivkou a buňkami střevních stěn.
K trávení sacharidů potřebujeme zásadité prostředí. Trávení začíná v ústech pomocí enzymu ptyalinu. Když intenzivně žvýkáte krajíc chleba, začne chutnat nasládle. Škrob z chleba se přeměnil pomocí ptyalinu v cukry, trávenina pak prochází žaludkem, aniž tam probíhají procesy trávení, teprve v tenkém střevě pomocí enzymu amylázy, vylučovaného slinivkou a buňkami střevních stěn, pokračuje trávení sacharidů.
Pro většinu lidí je dělení stravy během jednoho jídla vhodnější.
Překyselení našeho organismu může vyvolat např. artritidu, problémy s krevním tlakem, zvýšenou hladinu krevních tuků, cholesterolu, depresivní nálady, stavy vyčerpanosti, žaludeční a střevní choroby, kožní onemocnění, snížení imunity, bolesti hlavy, poruchy spánku. Nadváha sice není choroba, ale i tady se jedná o překyselení těla.
Okyselovač č. 1 je čistý cukr. Již v ústech je přeměňován bakteriemi zubního povlaku v kyselinu, která napadá sklovinu. Cukr vyvolává v žaludku zvýšenou tvorbu žaludečních šťáv. To může vést k pálení žáhy, zánětům žaludeční sliznice a v pozdějším stadiu ke vzniku žaludečních vředů. Kromě toho podrážděním žaludeční sliznice vzniká zvýšený pocit hladu.
Trávenina obsahující cukr dráždí i střevní sliznici - trávenina kvasí, to vede k nadýmání, plyny se dostávají do tělních tekutin - lymfy a krve, které jsou chudé na kyslík, tzn. že náš organismus není dostatečně zásobován kyslíkem. Navenek se to projevuje našedlou, ochablou pletí, mastnými vlasy a lomivými nehty, dále pak dochází k přemnožení plísní a nežádoucích bakterií ve střevech - zácpy a průjmy.
Lidský organismus potřebuje energii z cukru, ale z přírodních potravin, např. z ovoce. Organismus zpracovává tyto přírodní cukry zcela jinak než čistý cukr. V tenkém střevu se přírodní cukr z plnohodnotných sacharidů pomalu štěpí a plynule předává do krve, hladina krevního cukru stoupá pomalu a pak jen pomalu klesá. Nedochází k dramatickému poklesu výkonnosti a nevznikají záchvaty chorobného hladu.
Tuky - měli bychom se vyhýbat všem extrahovaným a rafinovaným olejům, ztuženým tukům, dietním a light tukům. Doporučují se kvalitativně hodnotné tuky, jako nerafinované oleje, neztužený margarín, jakož i máslo, pokud se s ním šetrně zachází.
Mléko a mléčné výrobky - mléko není nápoj, ale potravina, pít po doušcích, nejprve mísit se slinami, teprve pak polykat. Při nesnášenlivosti na mléko raději kysané mléčné výrobky. Ale používat čisté, bez přísady cukru a konzervovaného ovoce. Máte-li chuť na ovocný jogurt, vezměte kelímek plnotučného jogurtu bez přísad a dejte do něj čerstvé ovoce. Teď jste získali plnohodnotný jogurt, který nepřekyseluje tělo a dodává životně důležité látky.
Skupiny dle dr. Haye :
SKUPINA BÍLKOVIN
Všechny druhy masa tepelně zpracované (např. hovězí - pečeně, ptáčky, guláš, steaky, mleté, svíčková Stroganov, telecí řízky, pečeně, jehněčí a skopové. Vepřové se nedoporučuje.
Všechny teplem připravné druhy drůbežího masa (např. pečená krůtí roláda, krůtí řízky a prsa, husa, kachna, grilované kuře)
Všechny tepelně zpracované salámy, např. bílá klobása, masový salám,játrový sýr, hovězí salám, vuřty, dušená šunka,
drůbeží salám,
všechny neuzené, tepelně zpracované druhy ryb, lastury a korýši ve vařeném stavu, např. platýs, treska, mořský losos, tuňák,
makrela, sleď, štika, pstruh, mušle, humr, rak
všechny sojové výrobky, např. tofu, sojová omáčka, pomazánky se sojou,
vejce,
mléko všech stupňů tučnosti,
všechny druhy sýrů s tučností max. 50 %, např. harcký sýr, parmezán, ementál, eidam, gouda
vařená rajčata (také z konzervy),
nápoje, např. bylinkový čaj, jablečné víno, trpké bílé a červené víno, šampaňské,
všechny bobulové plody (kromě borůvek),
všechny jádrové druhy ovoce (kromě moučných, sladkých jablek), a peckoviny, jakož i citrusové plody (pomeranče,
citrony a grapefruity),
všechny exotické ovocné druhy (kromě banánů), např.mango, papája, kiwi, meloun.
Tip: Nepoužívejte k obalování potravin ze skupiny bílkovin strouhanku, ale sezam, mleté mandle, ořechy.
Frikadely se vylehčují místo žemle tvarohem nebo najemno nastrouhanou mrkví.
NEUTRÁLNÍ SKUPINA
Neutrální potraviny smíme během jednoho jídla míchat buď s potravinami ze skupiny bílkovin nebo ze skupiny uhlohydrátů.
Neutrální jsou:
Všechny tuky, např. oleje, nejlépe lisované za studena, měkké druhy margarínů s vysokým podílem vícenásobných nenasycených
tukových kyselin a máslo, ale také sádlu podobné rostlinné pomazánky.
Všechny kysané mléčné výrobky, např. tvaroh, jogurt, kefír, husté smetanové mléko, kyselá smetana a podmáslí, ale také
kvašené syrovátkové koncentráty,
sladká smetana a kávová smetana,
všechny druhy sýra s min. 60 % tuku, např. smetanový sýr, smetanová gouda, máslový sýr, camembert,
všechny druhy tvarohových sýrů, např. ovčí a kozí sýr, mozzarella, zrnitý čerstvý tvaroh,
všechny syrové, uzené výrobky, syrová šunka, salám uherského typu, debrecínka,
syrové maso, např. tatarský biftek,
všechny syrové marinované nebo uzené druhy ryb, např. zavináče, uzený sleď, úhoř, makrela, pstruh, uzený losos, matjes,
následující zeleniny a saláty, jakož i houby – lilek, artičoky, brokolice, květák, zelené fazole, zelený hrášek, fenykl, okurky,
česnek, kedlubna, pórek, kukuřice, mrkev, paprika, feferony, ředkvička, ředkev, červená řepa, růžičková kapusta, červené zelí,
kyselé zelí, chřest, špenát, syrová rajčata, bílé zelí, kapusta, cibule, cuketa, všechny listové saláty, čínské zelí, hlíva ústřičná,
žampiony, lišky, hříbky aj. druhy hub,
všechny výhonky a klíčky,
všechno bylinkové koření,
všechny druhy ořechů a semen (kromě burských), např. lískové, strouhaný kokos, mandle, sezam,
borůvky, nesířené rozinky,
olivy, žloutky,
kvásek, čiré vysokoprocentní alkoholické nápoje,např. žitná, borovička,
bylinkové čaje,
všechny želírovací prostředky, např. želatina (živočišný výrobek), Agar-Agar (prášek z mořských řas), rostlinné škroby
(pojiva) z mouky, jádra svatojanského chleba
Tip : omáčky pro saláty, které budou konzumovány společně s bílkovinným jídlem, by měly být připravovány z oleje,
Smetany, bylinek a citronové šťávy. Omáčky pro saláty k uhlohydrátovým jídlům ze zakysaných mléčných výrobků, např.
kefír, husté smetanové mléko, jogurt nebo z chlebového kvasu.
SKUPINA UHLOHYDRÁTŮ (SACHARIDY)
Všechny druhy obilí, např. špalda, pšenice, žito, ječmen, oves, proso, kukuřice, přírodní rýže, pohanka,
všechnv druhy výrobků z celozrnného obilí, např. celozrnný chléb a housky, koláče a buchty z celozrnné mouky,
celozrnné nudle, celozrnná krupice,
následující druhy zeleniny a ovoce : brambory, kapusta, černý kořen, banány, nesířené sušené ovoce (kromě rozinek – jsou
neutrální, korintky se zase počítají k uhlohydrátům), čerstvé datle a fíky a moučná, sladká jablka,
následující sladidla : frutilose (šetrně zahuštěný ovocný sirup), med, javorový sirup, hrušková a jablečná zahuštěná šťáva,
různé : např. bramborový škrob, prášek do pečiva bez fosfátu, pudingový prášek, carobe (mleté plody svatojanského chleba –
prášek se užívá jako kakao, je k dostání v prodejnách s přírodní stravou)
pivo
Takže to jsou skupiny.
Jídlo má být 5x denně, a to :
Snídaně - výběr : sacharidová (S) nebo bílkovinová (

Svačina - 200 g ovoce nebo 250 ml mléka nebo 250 g zakysaných mléč.výrobků nebo 100 g ovoce + 125 g mléč.výrobků
Oběd - S nebo B
Svačina - 1 banán nebo 1 müsli tyčinka nebo 1 ks koláče nebo 2-3 sušenky nebo 1 knäckebrot s medem nebo 2 lžíce tvarohu s 1 lžičkou medu nebo 1 lžíce ovesných vloček s 1 jogurtem nebo 200 g mléčných výrobků
Večeře - S
- 50 g obilí nebo 100 g celozrnného chleba nebo 50 g rýže nebo 50 g celozrnných nudlí nebo 200 g brambor
+ 400 g zeleniny a 30-50 g potravin z neutrální skupiny a tuk nebo smetana
Odpoledne a večer se nemá pít mléko, protože se už v tuto denní dobu špatně tráví, večeři doporučuje sacharidovou, protože totéž platí o bílkovinách obecně.