Recepty :  Forum serveru ZHUBNEME.cz The fastest message board... ever.
Zdrave recepty 
Červená čočka
Autor: Peggy ()
Datum: 01. 07. 2006 14:42

INDICKÁ ČOČKOVÁ POLÉVKA
Na oleji orestovat 2 cibule, 5 mrkví, přiměřeně celeru, zalít vodou, přidat 5 rajčat a možno i kousek cukety, 250 g červené čočky, 125 g rajčatového protlaku, karí, sůl, pepř. Vařit cca 15´. Na závěr přidat zakysanou smetanu nebo jogurt a zelenou petrželku.
(Vařila jsem z neloupané čočky, z loupané by to bylo asi ještě rychlejší)

Nastavení: OdpovědětCitovat
Pomazanka
Autor: Sandi ()
Datum: 01. 07. 2006 20:29

Ja jsem ji delala z fazoli, ale v podstate jde udelat z jakykoliv lustenin.

Fazole (cca 1 salek) nechame pres noc namocene a varime, az jsou hodne mekke. Dame do mixeru spolu s cesnekem (asi 2-3 strouzky) a cibuli (1/2 male) a vymixujeme do hladke pasty. Dochutime trochou sojove omacky, worchestrove omacky a korenim (dala jsem sul, pepr, kari a papriku). V lednici v krabicce vydrzi nekolik dnu.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Červená čočka
Autor: Hanka ()
Datum: 02. 07. 2006 13:00

Přidávám recepty Myi, Gity a Domeniky (doufám, že jsem to nepopletla mrk):
Červená čočka (5 porcí)
200 g omyté červené čočky, 2 – 3 papričky chilli, 3/4 l vody, 1 polévková lžíce koriandru, 1 čajová lžička pomleté kurkumy, 2 – 3 bobkové listy, 2 čajové lžičky pomletého kmínu, 3 polévkové lžíce tuku, 2 rajčata oloupaná a nakrájená, 3 utřené stroužky česneku, 1 cibule nakrájená na tenké plátky, sůl
Čočku uvařte ve velkém hrnci. Přidejte koření a rajčata. Zmírněte teplotu a společně povařte. Na tuku opečte cibuli a česnek a rozdělte na čočku. Servírujte s rýží.

Červená čočka II
1 porce - 90 g
Propláchnu, dám do hrnce, zaliju dvojnásobným množstvím vody. Když se začne vařit, vytvoří se škaredá pěna, jako na všech luštěninách, tak ji seberu, pak přidám bobkový list, majoránku a pár hřebíčků a vařím cca 10 min. - záleží, zda je půlená nebo celá. Během varu přidám obvykle zdravou "podravku", orientální koření, troška kari, špetka koriandru. Nakonec přidám půl lžičky oliv. oleje a třeba do toho zamíchám nakrájený vařený bílek nebo kousek kuřecího masa nebo taky nic. Během varu čočka ztratí červenou barvu a je normálně hnědá.

Červená čočka III
Na lžíci o. oleje jsem trošku orestovala asi 50 g cibule, 50 g žluté papriky a 50 g mini rajčátek, pak jsem přidala 15g červené čočky, promíchala, přidala mletou chilli papričku, zalila trochou vody a dusila asi jenom 10 minut.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Pomazanka
Autor: Peggy ()
Datum: 23. 07. 2006 11:00

Výborné recepty jsou v MF dnes, v příloze Léto. Včera jsem udělala podle nich pomazánku z fazolí, moc dobrá.

Fazole z konzervy slít, rozmačkat vidličkou, přidat 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, nějaké bylinky (já dala libeček a petrželku), cibulka a hrst vlašských (nebo jiných) ořechů.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Červená čočka po indicku
Autor: Sandi ()
Datum: 17. 11. 2007 14:04

Tento recept mám od kamaráda Inda a samozřejmě je to nejlepší, když to připraví on. Množství neodměřuje, ale dává podle oka, chuti a momentální nálady :-D. Já ho tu uvádím alespoň přiměřeně:

4 lžičky kari
1 lžička mletých chili papriček
2 lžičky mletého kuminu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mleté kurkurmy
1/2 lžičky fenugreeku
1/2 lžičky sušeného kopru
1/2 lžičky sušeného zázvoru
1/4 lžičky anýzu
1/2 lžičky tamarindu
4 lusky kardamomu
4 celé hřebíčky
3 bobkové listy
2 kousky celé skořice
3 stroužky česneku
troška oleje
1/2 šálku nadrobno nasekané cibule
1,5 šálku červené čočky
1/4 šálku rozinek, popř. mohou být i nasekané sušené svestky

Rozehřejeme si kastrol a nasucho opražíme směs koření (kari až tamarind) tak, aby se nespálilo, ale začlo hezky vonět. Poté přidáme prolisovaný česnek, cibuli a trošku oleje, aby se nám to nepřipálilo. Pokud máme nepřilnavý kastrol, můžeme i bez oleje. Osmahneme cibuli a česnek a přidáme čočku a zbytek surovin. Vše zalejeme vodou (asi tak na dva prsty nad čočku) a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Hlídáme množství vody a popř. jí trochu přilejeme. Čočka je výborná jen tak s rýží anebo jako příloha ke kuřecímu kari.

Kuřecí kari

koření stejné jako v předchozím receptu
půl kila kuřecích prsíček nakrájených na kousky
4-5 brambor nakrájených na čtvrtky
1 plechovka rajčat
4 stroužky česneku
1 šálek nadrobno nasekané cibule
1 kelímek bílého jogurtu

Začneme stejně jako u čočky, tj. osmahneme koření a česnek a cibuli. Přidáme kuřecí prsa a brambory a vše orestujeme. Zalejeme vodou, přidáme nakrájená rajčata a rajčatovou šťávu z plechovky a vše asi hodinu dusíme doměkka. Asi čtvrt hodiny před dovařením přidáme balení bílého jogurtu.

Podáváme s čočkou a basmati rýží.

Potřebené koření se dá koupit na [www.vltava2000.cz]



Příspěvek upraven (17. 11. 2007 19:00)

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Červená čočka
Autor: tlustousek ()
Datum: 17. 03. 2009 08:56

Recept opsán z knihy MUDr. Davida Freje Ajurvéda (snad to okopírování nevadí)

Pročištění s kičadi.
Kičadi je jednoduchý, harmonický, výživný a lahodný pokrm. Je jedním z pilířů ajurvédské stravy, podává se v průběhu detoxikační a omlazovací terapie, ale je vhodnou výživou také pro zdravé lidi, hodí se pro všechny tělesné typy a umožňuje tělu ozdravný odpočinek a regeneraci během nemoci nebo intenzivní terapie.

KIČADI - základní receptura pro 3-4 porce

1 šálek rýže basmati, 1/2 šálku loupaných mungo fazolí - pokud neseženete, použijte červenou čočku, 4-5 šálků vody, 1 polévková lžíce másla (nebo ghí), 1 lžička černých hořčičných semínek, 1/2 lžičky jemně drceného kumínu(římského kmínu), 1/2 lžičky mleté kurkumy, sůl.

Namočte rýži na 10 minut do vody. Není třeba namáčet loupané mungo fazole ani čočku. Uvaří se rychle.

Červenou čočku 2-3x propláchnmeme pod tekoucí vodou.
Zahřejeme velkou pánev nad středním plamenem a přidejte máslo nebo ghí. Do rozpuštěného másla nebo ghí přidejte hořčičná semínka, římský kmín, kurkumu. Za malou chvíli začnou hořč. semínka praskat, pak přidejte odkapanou rýži a fazole (čočku). Dobře, ale lehce promíchejte. Přidejte 4 šálky vody a přiveďte směs k varu. Vařte nejdříve 5 minut bez pokličky, pak na mírném ohni napůl přikryté, až rýže s fazolemi - čočkou změknou. Podle potřeby přidejte vodu. Chcete-li získat řidší konzistenci, přidejte během vaření další vodu.
Během vaření nesolte! Přidání soli by mohlo mít za následek ztuhnutí pokrmu. Přidejte sůl až na konci.

Kičadi je zvlášť lahodné se špetkou mořské soli, strouhaným kokosem, nasekaným čerstvým koriandrem a plátkem limetky.
Během dne jezte po 3 hodinách misku kičadi a pijte zázvorový čaj.

Nastavení: OdpovědětCitovat


Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Provozovatel serveru ZHUBNEME - diskuzni forum nenese zadnou odpovednost za zde uvedene prispevky, tyto jsou nezavislymi prispevky uzivatelu fora a nemusi byt vzdy v souladu se zamerenim serveru ZHUBNEME. Provozovatel si vyhrazuje pravo je v pripade nevhodnosti (urazky, sproste vyrazy, nepovolena reklama nebo texty v rozporu se zakonem) odstranit. Take inzeraty na prodej a nakup nezdravych produktu budou mazany, protoze jejich uzivani neni v souladu se zamerenim serveru ZHUBNEME. Informace, ktere jsou zverejnovany na serveru zhubneme.cz podlehaji autorskemu zakonu a jakekoliv dalsi sireni nebo publikovani casti nebo celku je bez predesleho pisemneho souhlasu provozovatele zakazano.

Zasady zpracovani osobnich udaju: GDPR



-----------REKLAMA-------------
This forum powered by Phorum.