Re: Dieta Arthura Agatsona
Datum: 15. 11. 2004 19:05
Vybrala jsem z knihy :
Překážky pro cukry.
Platí určité zásady - to, co je celé a nedotčené je lepší než to, co je nakrájené na plátky, což je zase lepší než to, co je nakrájené na kostičky, což je lepší než to, co je rozmačkané nebo rozemleté na kaši a to všechno je lepší než to, co je zpracované na šťávu. Např. jablko má ve slupce velké množství pektinu, rozpustné vlákniny. Takže když sníte celé jablko, musí se žaludek vypořádat nejdřív s vlákninou, než se dostane ke fruktóze. Podobně i pomeranč má vlákninu v dužině a bílé kožovité hmotě.
Ale když jablko oloupete a pak z něj ještě uděláte šťávu, získáte něco úplně jiného. Mikroživiny a vláknina jsou ve slupce. Jablko se slupkou jíte 5 minut, šťávu vypijete za několik sekund. A nezapomeňte, že glykemický index je částečně ovlivněn i rychlostí, jakou jídlo či pití jíte a trávíte.
Vláknina zpomalí úsilí vašeho žaludku dostat se k cukrům a škrobům v sacharidech.
Vláknina v zelenině je celulóza, což je v podstatě dřevo. V ní jsou vázány i živiny, takže žaludek má těžší práci, když se k živinám chce dostat.
Vlákniny nejsou jedinou překážkou, která se staví cukrům do cesty.
Tuky a bílkoviny také zpomalují rychlost, jakou žaludek zpracuje sacharidy. Když si dáte trochu bílkovin nebo (dobrého) tuku současně se sacharidy, uděláte dobře. Chléb s trochou olivového oleje nebo netučného sýra je lepší než samotný chléb.
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a italským chlebem obsahují obrovské množství sacharidů. Takové jídlo je lepší jíst s trochou masa nebo sýra.
Když si dáte pečenou bramboru, není to nejlepší nápad, když si ji ovšem dáte se steakem a brokolicí, prospějete své dietě líp než bramborou samotnou. Vaše tělo ve skutečnosti vyrobí méně inzulínu a nebudete mít brzy znovu hlad.
Tip na snížení GI u každého jídla : 15 min. před jídlem si dejte lžíci Pektafitu (jablečná vláknina) ve sklenici vody. Vláknina vytvoří kluzkou hroudu, která se začne prodírat vaším trávicím traktem a cestou ho čistí. Když si ho dáte před jídlem, vláknina se smíchá s jídlem a bude zpomalovat rychlost trávení.
Některé diety doporučují pít kávu bez kofeinu, protože kofein stimuluje slinivku k produkci inzulínu. Tento účinek ovšem není tak velký a 1-2 šálky kávy denně si můžete klidně dát.
Jak fungují sacharidy
Naše tělo zpracovává všechny sacharidy stejným způsobem - převážně trávením, které vytáhne cukry ze sacharidů a promění je v palivo, které buď spálíme nebo uložíme. Spalování je dobré, ukládání trochy paliva je také v pořádku, ale pokud ho uložíme hodně, už to v pořádku není.
Trávení sach. začíná už v ústech, sliny rozkládají každé sousto na jednotlivé složky. V žaludku je potrava dále rozkládána stahy žaludečních svalů a působením žaludečních kyselin.
Do cesty našemu metabolismu se cukru staví vláknina. Pomalejší trávení sacharidů = méně inzulínu = méně prudkých poklesů krevního cukru = menší hlad po jídle.
Také tuk zpomaluje rychlost, jakou se vaše tenké střevo dostává k cukrům.
Našli jsme i další faktory, které zpomalují trávení sacharidů. Kyselé potraviny, jako citron a ocet, zpomalují rychlost, jakou se váš žaludek vyprazdňuje, čímž omezují zvyšování hladiny cukru v krvi. Můžete je použít na zálivku na saláty nebo zeleninu. Kyselý je dokonce i tmavý chléb.
Reakce těla
Jakmile je potrava v žaludku zkapalněna, putuje do tenkého střeva, kde se absorbuje to, co jsme snědli a přepravuje se to do krevního oběhu. Pak to cestuje dál játry a pak na další místa, kde to tělo využívá, ukládá nebo vylučuje.
Sacharidy obsahují v té či oné formě cukr, dokonce i škroby nejsou nic jiného než řetězce cukrů. Nám jde o to, jakou rychlostí se tělo k cukrům dostává.
Když se cukry dostanou do krevního toku, zjistí to slinivka a dá se do práce - začne vytvářet hormon inzulín, aby cukry dostala z krve do orgánů, kde jsou zapotřebí nebo kde je uloží pro pozdější potřebu.
Když se cukry absorbují pomalu, vzestup hladiny krevního cukru je postupný stejně jako je postupný její pokles, když začne fungovat inzulín. Pomalý pokles vyvolává menší chuť na další přísun sacharidů.
Proto se nejsnáze přestaneme přejídat s pomocí 2 strategií :
1. Můžeme jíst potraviny a jejich kombinace, které způsobují spíš postupný než rychlý vzestup a pokles hladiny cukru v krvi.
2. Můžeme se naučit předvídat hypoglykémii a včas ji odvrátit konzumací svačin. To je velmi důležité - na prevenci hypoglykémie stačí mnohem méně jídla než na její odstranění.