Datum: 10. 03. 2015 18:09
Ahoooj
vepřové ve vlastní šťávě dělám naprosto jednoduše. Koupím si vepřové maso. Já používám plec, není úplně suchá a teď ji mají dost často v akci. Pak potřebujete kůži z bůčku. Koupím vždycky kousek bůčku, nějakou libovější špičku, přikrájím do sklenic, nebo hned upeču k obědu.
Maso nakrájím na kostky, osolím a trochu opepřím, ale nápadům s kořením se meze nekladou. Na dno sklenice dám čtvereček kůže, (ta dělá ten dobrej roslol) na to nacpu ty kostky ochucenýho masa, nahoru zase kostičku kůže a zaleju trochou vody, většinou stačí tak půl deci, může být i víc.
Sklenice zavřu, dám do vody, aby byly potopené aspoň do tří čtvrtin a vařím necelé 4 hodiny. Hotovo, bašta, namlít jen s cibulkou a na chleba, nebo s hořčicí, nebo hodím na pánev, dochutím dle potřeby a do deseti minut je omajda na stole, případně ohřeju, k tomu knedlík (kupovanej)

špenát, nebo zelí a zase je za pár minut na stole. Je to prostě k nezaplacení.
Ještě připomínka, často se dočtete, že musí být víčka na maso, s červeným proužkem atd. Já je dělám do sklenic od zelí a drží úplně v pohodě. Fakt je, že u nás moc dlouho nevydrží, ale jak je to nenáročný, tak je prostě jednou za čas udělám, do hrnce se mi vejdou čtyři sklenice a moji ogaři to za měsíc zblajznou.

Taky můžete vařit na dvakrát, někde doporučují druhý den po vychladnutí ještě jednou povařit hodinu. Nedělám to, ale jak říkám, nemám ambice skladovat to extra dlouho. Vyzkoušeno zatím mám 3 měsíce ve špajzu, věřím, že by vydržely i podstatně déle. Doporučuju!!

Před chvilkou jsem si kousek dala, abych se inspirovala a posilnila k sepsání toho velesložitého (jak se na netu často dočtete) recepisu.