Datum: 28. 10. 2010 19:14
Našla jsem pár zajímavých receptů z řepy

Salát z červené řepy 1
1 kg červené řepy, 1 bílý jogurt, 2 lžíce červeného vína, 1 lžíce medu, 2 lžíce křenu, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř
Omytou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka, pak ji oloupeme a nakrájíme na kousky. Smícháme jogurt, víno, med, nastrouhaný křen, hořčici, sůl a pepř, přidáme řepu a promícháme. Necháme několik hodin proležet v lednici a podáváme.
Salát z červené řepy 2
500 g červené řepy, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, cibule, špetka tymiánu, sůl, pepř
Uvařenou řepu oloupeme a pokrájíme na kostičky. Z octa, oleje, koření a soli připravíme zálivku, kterou nalijeme na řepu. Poklademe kolečky cibule a necháme uležet v lednici a podáváme.
Salát z červené řepy 3
100 g červené řepy, jarní cibulky, 100 g mrkve, sůl, pepř, 50 g zakysané smetany
Řepu oloupeme a s mrkví postrouháme na jemném struhadle. Přidáme posekanou jarní cibulku i s natí a promícháme se solí, pepřem a kysanou smetanou.
Salát z červené řepy 4
Uvaříme červenou řepu, oloupeme, nastrouháme nahrubo. Přidáme rovněž hrubě strouhané vystydlé vařené brambory a další nastrouhané ingredience: jablko, celer a mrkev. Vše promícháme, přisolíme, zalijeme kvalitním jogurtem smíchaným s kvalitním octem a kapkou olivového oleje. Přidáme čerstvě umletý černý pepř. Do salátu nebo do zálivky můžeme ještě nakrájet kapary nebo olivy. Nakonec dosolíme podle chuti. Necháme v chladničce proležet.
Pomazánka z červené řepy
100 g červené řepy, 2 kvašené okurky, stroužek česneku, půlka cibule, sůl, pepř, citronová šťáva, lžička olivového oleje
Uvařenou červenou řepu oloupeme, pokrájíme spolu s cibulí a okurkami, přidáme česnek, sůl, pepř a olej a rozmixujeme. Mažeme na plátky celozrnného chleba.
Boršč z červené řepy
100 g červené řepy, po 100 g mrkve, petržele, celeru a kvašeného zelí, 1 cibule, 3 brambory, 5 lžic olivového oleje, 1 bobkový list, lžička mleté papriky, lžička bazalky, sůl, kvalitní domácí bílý jogurt
Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme zvlášť na oleji. Oloupené brambory a zeleninu také pokrájíme na stejně veliké kousky, posekanou cibuli zpěníme na oleji, zapražíme mletou papriku a zalijeme litrem vody. Přivedeme k varu a vkládáme zeleninu v pořadí mrkev, petržel, celer, zelí, podušená červená řepa a brambory, vždy s odstupem pár minut. Přidáme bobkový list, bazalku, osolíme, popřípadě dochutíme vinným octem a povaříme.Na talíři zdobíme kopečkem bílého jogurtu a můžeme třeba ještě posypat nasekanou řeřichou.
Červená řepa na víně
1 kg červené řepy, 2 cibule, 8 rajčat, olivový olej, 150 g žampionů, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 dl červeného vína, 2 dl vývaru, sůl, pepř
Omytou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka, pak ji oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme plátky žampionů, sůl, pepř, protlak, víno a podle potřeby vývar a podusíme. Přidáme spařená a oloupaná rajčata, plátky řepy, prohřejeme a podáváme s rýží.
Červená řepa s kysanou smetanou
1 kg červené řepy, kysaná smetana, 2 lžíce celozrnné strouhanky, 2 lžíce parmazánu, šťáva z 1 citronu, lžička mleté papriky, olivový olej
Omytou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka, pak ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací misku vytřeme olejem, nalijeme část smetany, položíme osolené plátky řepy pokapané citronovou šťávou, opět přelijeme zbytkem smetany, povrch posypeme strouhankou, parmazánem a mletou paprikou. Zapečeme při 200 stupních 15 minut.
Smažená červená řepa
500g červ. Řepy, 2 lžíce vinného octa, špetka mletého pepře, sůl,
na obalení – 1 vejce, celozrnná mouka, strouhanka (kukuřičná), olej na smažení. (obalit řepu lze také v hrašce bez použití vajíčka a strouhanky)
Menší bulvy řepy uvaříme ve slupce do měkka. Necháme vystydnout. Oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme , opepříme, zakápneme octem a necháme v ledničce odležet. Z mouky, vajíčka a vody (nebo z hrašky) uděláme těstíčko. Kolečka řepy pomoučníme, obalíme v těstíčku a ve strouhance a smažíme do zlatova. Podáváme třeba s dobrou bramborovou kaší a tofunézou, sojanézou.