Uhlovodany (sacharidy) - nepřítel štíhlé linie
Autor:
Ela
()
Datum: 25. 06. 2004 10:19
Zkopíruju to sem, není to až tak dlouhé.
POTRAVINY VHODNÉ PRO DOPLŇKOVÁ JÍDLA
(obvykle snídaně a oběd)
Vaše doplňkové jídlo by mělo obsahovat kteroukoli z potravin zde uvedených. Nezapomeňte, že porce mají být průměrné. Při přípravě doplňkového jídla lze opékat, vařit, péct, dusit či rožnit. Vejce by měla být smažena na kuličce másla či margarínu. Doplňkové zákusky, svačiny, by měly mít stejné složení - málo tuku, hodně vlákniny, co nejmenší množství uhlovodanů, ale co do objemu by měly být poloviční ve srovnání s doplňkovým jídlem.
MASO A DRŮBEŽ
Vaše doplňkové jídlo má obsahovat 100-150 g libového masa, ev. masové náhražky, jak je zde uvedeno
- dresinky hotové, na saláty (nezapomeňte, že tzv. nízkokalorické druhy obsahují více uhlovodanů !)
- hamburgery (jen maso, bez housky!)
- hovězí maso, sekané i dušené
- cheeseburger (s obyčejným či nízkotučným sýrem, bez housky)
- játra (pouze kuřecí)
- jehněčí
- kachna
- klobásy (z různých druhů masa, bez přísad uhlovodanů)
- kuře, kuřecí křidélka, kuřecí rolka (bez nádivky)
- krůtí křídla, krůtí maso, krůtí řízky
- lančmíty, salámy suché i měkké (z jakéhokoli masa, bez uhlovodanových či cukerných přísad), nejlépe nízkotučné s malým obsahem soli
- olivový, slunečnicový, sezamový, podzemnicový a sójový olej
- párky na frankfurtský způsob (z masa hovězího, kuřecího a pod., žádné přísady s cukrem)
- sekané hovězí
- slanina
- šunka či uzené krůtí maso
- telecí maso
- tofu
- vepřové maso
RYBY, PLODY MOŘE
Přibližně 100-150 g. V tuňákových, lososových a ostatních salátech z mořských plodů se důsledně vyhněte jakékoliv zálivce, nekonzumujte k nim chléb ani jiné pečivo a neužívejte dochucovací prostředky.
- garnát, halibut, hřebenatky, humr, jeseter, koruška, krab
- losos (vařený, konzervovaný nebo čerstvý)
- makrela, mečoun, mořský jazyk, okoun, platýs, pstruh
- sardinky (v oleji nebo v tomatové šťávě)
- škeble, treska, tuňák, ústřice
VEJCE A MLÉČNÉ VÝROBKY
Zvolte vždy raději nízkotučné výrobky.
Denně povoleno 60 g normálního či nízkotučného mléka, smetany, napůl se smetanou nebo práškové smetany a s nízkým obsahem uhlovodanů na šálek kávy.
Povolena 2 vejce, 100 g jakéhokoli druhu sýra, příp. 150 g tvarohu či tvarohového sýra (farmářský, cottage).
Můžete si dopřát kombinaci : 2 vejce + 100 g sýra ve formě omelety.
Produkty vhodné do doplňkových jídel :
- kysaná smetana či její nízkotučná varianta
- tofu
- vejce
SÝRY : brie, camembert, čedar, eidam, feta, gouda, havarti, jarlsberg, modrý (gorgonzola, rokfór a jim podobné),
mozzarella, parmazán, ricotta, cottage, smetanový, tavený pasterovaný, uzený v copáncích.
ZELENINA A DRUHY SALÁTŮ
Denně zkonzumujte alespoň 2 misky následujících druhů zeleniny či předem připravených salátů ke každému z doplňkových jídel. Zeleninu jezte syrovou, vařenou či zlehka podušenou.
- baklažán (lilek), bambusové výhonky, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, chřest, fazolové výhonky
- fenykl, hlávkový salát, kapusta, všechny druhy zelí, kedluben, květák, okurky, pálivé papričky, petržel, pórek
- rajčata (syrová, na chod pouze půlka rajčete) *)
- růžičková kapusta, rychlokvašené okurky, ředkvičky, řeřicha, špenát, tykev (pouze letní odrůdy)
- zelené fazolky, žampiony
*) Rajčata a výrobky z nich (kečup) stojí na hranici mezi přijatelnými a zakázanými přísadami doplňkového jídla. V malých množstvích závislostní reakci nevyvolávají. Omezte jejich konzumaci na polovinu rajčete či jednu, nejvýš dvě polévkové lžíce kečupu.
DEZERTY
Ke každému doplňkovému jídlu je povolen dezert s nízkouhlovodanovým želé a doma ušlehanou šlehačkou bez cukru, popřípadě její nízkouhlovadonovou náhražkou.
K doplňkovému jídlu si nikdy nedávejte jako dezert zákusky z obchodu, cukrárny nebo restaurace. Ačkoli bývají označené jako nízkokalorické, mohou obsahovat dost uhlovodanů na to, aby vyvolaly nežádoucí inzulinovou reakci.
Nejezte jako dezert k doplňkovému jídlu ovoce !
Svůj oblíbený dezert si nechte až k jídlu „za odměnu“.
Ochucování :
Při přípravě jak doplňkových jídel, tak jídel za odměnu, smíte použít bujon či jiný vývar, veškeré bylinky, ocet, hořčici, olivy, pepř, sůl, sojovou omáčku, česnek, pálivou omáčku, křen.
Pečivo a obiloviny:
Při doplňkových jídlech nekonzumujte žádný druh chleba, žádné pokrmy z litého těsta (lívance), vůbec žádné obiloviny. I malé množství zkonzumované mimo čas jídla „za odměnu“ dokáže zvýšit hladinu inzulinu, chuť k jídlu a následně i tělesnou hmotnost.
Nápoje :
Je povolena dobrá voda, sodovka, stolní vody, neslazená černá káva, čaj v libovolném množství. Do čaje či sodovky si můžete přidat 2 lžíce neslazené citronové šťávy.
Jestliže dáváte přednost kávě s mlékem či smetanou, můžete si ji dopřát jednou denně s přídavkem až 100 ml mléka či smetany. Smetana v prášku je rovněž přípustná, pokud obsahuje méně než 2 g uhlovodanů na porci. A dbejte, abyste svou bílou kávu vypili do 15 minut.
Cukr do kávy je povolen pouze u jídel „za odměnu“. Stejně tak veškeré nápoje s obsahem alkoholu.
Ovoce:
Jen během jídla „za odměnu“, mimo něj žádné ovoce ani ovocné šťávy.
Denně vypijte 6-8 sklenic vody nebo nekalorického nápoje.
JÍDLO "ZA ODMĚNU"
Hraje rozhodující roli v boji proti nadprodukci inzulinu jako příčině uhlovodanové závislosti. Představují důležitý psychologický aspekt : máte se na co těšit a můžete si to splnit bez výčitek a morální kocoviny. Aby vám jídlo za odměnu bylo ku prospěchu, řiďte se následujícími pravidly :
Stravujte se vyváženě. Menu za odměnu má být denní slavností, nikoli orgií ! Dopřejte si chutná, dobře vyvážená jídla. Vybírejte ze 4 základních skupin : maso, ryby, drůbež ; ovoce a zelenina ; mléko a mléčné výrobky ; chléb a moučné výrobky.
Odměňujte se pravidelně jednou denně v době, kterou si sami zvolíte. Jediné omezující pravidlo je dodržení časového limitu 60 minut. Můžete si vyhradit kteroukoli hodinu svého dne, ale dejte pozor, aby to nebyla jednou půlhodina a podruhé hodina a půl. Jídlo za odměnu se musí sníst na jeden zátah a nesmí trvat déle než hodinu - tečka.
Většina klientů udává, že jim nejvíc vyhovuje zařadit je jako večeři, ale dosti značný počet klientů volí čas oběda, protože jim to vyhovuje z hlediska pracovní doby. Pár jich také vyzkoušelo čas snídaně.
Je důležité, aby jídlo zapadalo do vašeho časového rozvrhu a vyhovovalo vašemu životnímu stylu. Mějte na paměti, že nemusí nutně začít každý den ve stejnou dobu. Ale doporučujeme přesouvat jídla za odměnu pouze při zvláštních příležitostech, jako třeba slavnostní pohoštění na pracovišti nebo sváteční oběd v rodinném kruhu.
Při jídle za odměnu si dopřejte všechno, na co máte chuť. Včetně masa, chleba, těstovin, rýže, fazolí, brambůrků, ovoce. Klidně si dejte i oblíbené pití, normální či dietní, ovocné nápoje, mléko, pivo, víno, koktejly. Hostinu zakončete milovaným dezertem, ale pozor ! Na všechno máte pouhých 60 minut. Dopřejte si jídlo v jakémkoliv množství, možná nakonec zjistíte, že jste nedokázali sníst tolik, kolik jste si představovali.
Mějte na paměti :
Jídlo za odměnu musíte spořádat na jeden zátah a mezi denními jídly nesmíte nic jíst. Při jídlech doplňkových nesmíte konzumovat žádné uhlovodany.
Když jste skončili s jídlem za odměnu a najednou si vzpomenete ještě na „maličkost“, kterou byste si rádi dali, nezoufejte a hlavně si nepřidávejte. Maličkost uložte do lednice a klidně ji spořádejte při příštím jídle za odměnu.