Datum: 18. 06. 2004 13:26
Tomáši - díky za obsáhlý popis. Jakkoliv mi chutná spíš strava přírodní, skoro tak napůl vegetariánská, zdá se, že mi nezbývá nic jiného, než se jí částečně vzdát. Mých obvyklých 200 a více gramů sacharidů na den mě dostávalo do kolotoče sacharidového obžerství a nezbývá mi, než to utnout, protože i když můj energetický příjem je pod hranicí energetické spotřeby podle příslušného vzorce, k tomu 3-4x týdně AE a posilovna, váha se dolů nehne a nehne.
Prostým snížením příjmu jsem před cca. rokem a půl zhubla 10 kg, další rok s tím už nehnula a během poslední zimy jsem naopak přibrala asi 4 kg. Přestala jsem počítat kalorickou hodnotu, myslela jsem si, že to už nepotřebuju, no - omyl.
Teď se mi dostala do rukou knížka, která je určena pro závislé na sacharidech - jsem knižní ukázka, co slovo, to na mě sedí. Princip, který autoři doporučují, spočívá v tom, že snídaně a oběd sestávají z jídel bez sacharidů, tedy - téměř, ono zcela bez nich není skoro nic, ale mají to být potraviny, které mají max. 4 g sacharidů na porci. Třetí jídlo dne, prý většina klientů volí večeři, je jakékoliv, dle chuti, normální jídlo i se sacharidy.
Obecně vzato to odporuje obvyklému doporučení - sacharidy v první polovině dne, večer spíš bílkoviny a zeleninu. Jenže tohle u mě prostě nefunguje, tak jsem to začala dělat takhle a váha začala klesat, nezvladatelná chuť na sacharidy zmizla. Ještě pořád jsem opatrná nějak zvlášť jásat, ale je tady možnost, že jsem na to kápla. Kdekdo hubne nevečeřením, já si večer dopřávám, vypadá to nesmyslně, ale nemůžu si pomoci - funguje to, alespoň prozatím - zkouším to druhý týden.
Dostávám se teď zhruba na poměr doporučovaný dr. Searsem - tzv. Zónová dieta - bílkoviny i sacharidy po 30 %, tuky 40 %, sacharidy se pohybují kolem 100 g na den, což je myslím dobré.
Obávala jsem se, že tu večeři nebudu zvládat, že budu mít chuť se nacpat pečivem a sladkostmi - ale vůbec ne, ani moc nesním, nemám velký hlad ani chuť, tak normálně, začíná fungovat slibovaná "záklopka" - ani nepamatuju, kdy naposled jsem ji měla. Příjemný pocit, tahle sytost.
Takže vypadá to na okřídlené "odříkaného chleba největší krajíc", maso mi nic neříká, ale jestli chci zhubnout, budu si muset zvyknout na jinou stravu. A už si celkem zvykám, tím, že každý den vím, že večer si můžu dát i kousek toho chleba nebo rýži, brambory apod., to je určitá psychická podpora a dá se to bez problémů zvládnout.
Jen doufám, že je pravda to, co bylo v poslední době v médiích probíráno - totiž že podle posledních výzkumů se prokazuje, že navzdory dříve uváděným tvrzením jsou lidé na low-carb dietě zdravější než ti na low-fat dietě s převahou sacharidů. Protože pohled na 40 % tuků mě trochu děsí, oproti mým obvyklým 15-25 % je to dost.