Datum: 13. 05. 2004 08:43
Sametko - já osobně Atkinse asi ne, alespoň určitě ne v jeho původní verzi, ta poslední už je "měkčí" a povoluje víc sacharidů. Nevím, jak bych na to ovšem hleděla, kdybych měla Brumbalem zmiňovaných 130-140 kg. To je o něčem jiném než fňukat, že nemůžu shodit 5-10 kg a asi už nestačí si večer odepřít přílohu k masu.
Co se týče šokování - ono to ale zřejmě funguje, jak ve stravě, tak v pohybu. Na tom jsou založeny třeba Doberského kontrastní dny, různé půstové dny, některé výživové režimy, založené na snížení sacharidů, zařazují na začátek taky poměrně přísný režim bez sacharidů - Montignac, Agatston. Anebo dělení podle Kořínkové - taky máš celý den "zvířátka" nebo "kytičky" - taky jednostranná výživa - po dnech. A pohyb totéž - je třeba čas od času změnit způsob, zátěž, musí to trošku "bolet", jinak stagnuješ.
Já jsem první várku ze své nadváhy zhubla prostým snížením příjmu. Dneska už to ale nefunguje tak, jako před tím rokem a půl. Musím hledat něco jiného, na co tělo zareaguje. Takže nakopnout metabolismus, šokovat tělo, aby si všimlo, že se začne něco dít, je dobré. Pak ale musí následovat promyšlené změny, jinak to může víc škodit než pomoci, nelze si střihnout třeba Doberského kontrastní dny a pak se začít cpát.
Ohledně tuků se názory dietologů v poslední době poněkud mírní ve prospěch tuků, a to přirozených - živočišných. Než levné margaríny plné chemie, to radši kousek kvalitního másla, kvalitní olej za studena lisovaný, sádlo na smažení třeba řízků je (pokud se s ním zachází opatrně a nepřepaluje se) lepší než nějaký levný olej, raději dobrý smetanový jogurt než light nacpané umělými sladidly atd.. Ona totiž se ukazuje jedna věc - lidi ve vyspělých zemích tloustnou, ačkoliv se v posledních letech rapidně snížil příjem tuků. A to proto, že po všech těch "umělinách" mají hlad, tak toho sní v konečném důsledku víc, na úkor živočišných produktů se zvýšila spotřeba sacharidů, bohužel hlavně těch průmyslově zpracovaných s vysokým GI a lidi kynou a kynou. Já jsem, zpitomělá před lety knížkou Fit pro život, maso v podstatě přestala jíst, no a zrovna tak jsem si to vynahrazovala sacharidy. Výsledek ? Přírůstek 20 kg. Takže jsem to všechno přehodnotila, teď si klidně dám smetanový jogurt, klidně si dám do kávy šlehačku, když mám chuť, namažu si na chleba máslo, ochutnám anglickou slaninu - to vše jen občas a v přiměřeném množství a za současného hlídání denního energetického příjmu, aby byl deficitní anebo aspoň nepřekročil denní energetickou spotřebu.
Dlouhodobě by strava měla být prostě vyvážená, od všeho něco a v přiměřeném množství s vyloučením nebo aspoň omezením toho nejškodlivějšího, ale nakopnout při stagnaci radikální změnou ve stravě a v pohybu je podle mých zkušeností občas dobré, byť je to na pohled drasťárna.
Howgh ...