Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /data/web/virtuals/256844/virtual/www/subdom/forum/mods/bbcode/bbcode.php on line 217
Dělená strava
Rady - tipy :  Forum serveru ZHUBNEME.cz The fastest message board... ever.
Rady a tipy, pust apd. 
Strany: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Dělená strava
Autor: Tina ()
Datum: 27. 03. 2002 00:09

Sem překopíruji vše o dělené stravě. Pokud máte něco nového - přidejte!

Nastavení: OdpovědětCitovat
Dělená strava dle Honziny
Autor: Tina ()
Datum: 27. 03. 2002 00:09

Následující údaje jsem vzala z některé pozdější knížky Lenky Kořínkové (bohužel nevím ze které, protože to mám ofocené)

SKUPINA SACHARIDOVÁ (rostlinná):
brambory
rýže
bezvaječné těstoviny
knedlíky,mouka - všechny druhy světlé i tmavé
všechny druhy chleba
pečivo nejlépe celozrnné
jakékoliv nesladké pečivo
kukuřice
popkorn
vločky - všechny druhy neslazené cukrem
musli - všechny druhy neslazené cukrem
všechny druhy obilovin
všechny druhy semínek
sója a sójové výrobky
sójové maso a všechny výrobky z něho
sójové mléko
sójová majonéza
sójové sýry, jogurty a paštiky (pokud neobsahují vejce)
čočka
hrách
fazole a ostatní luštěniny
kroupy
krupice
rostlinné máslo
rostlinné tuky
droždí
glukóza
hroznový cukr
květový med
slad
vajahit

SKUPINA BÍLKOVINNÁ
všechny druhy masa
uzeniny
salámy
paštiky živočišného původu
drůbež
ryby
všechny druhy konzervovaných ryb
sýry - nejlépe do 30 (45) % tuku
bílý jogurt
tvaroh a všechny neslazené výrobky z něho
mléko živočišné - čerstvé i sušené
šlehačka
smetana
majonéza
tatarská omáčka
vejce
oleje všeho druhu
máslo rostlinné i živočišné
sádlo

SKUPINA NEUTRÁLNÍ
ovoce čerstvé i sušené (kromě kandovaného ovoce) (*)
kompoty bez cukru nebo slazené uměle (*)
zelenina čerstvá, mražená i nakládaná (kromě zeleniny míchané s kukuřicí)
všechny druhy ořechů kromě burských
houby čerstvé i nakládané
většina dochucovadel
koření všeho druhu
sójová omáčka
kečup
všechny druhy tomatovo-zeleninových směsí
hořčice
kakao
carob
včelí lesní med
uměle slazené džemy
všechny druhy čajů včetně ovocných
káva
neslazené či uměle slazené limonády a minerálky
fruktóza - ovocný cukr
všechny druhy umělých sladidel

(*) v přísnější verzi je ovoce dovoleno jen spolu se skupinou sacharidovou, ale vzhledem k tomu, že se ovoce nemá míchat vůbec s ničím a jíst se má před jídlem a hlavně dopoledne, je to celkem jedno

kombinovat lze v přísnější verzi během dne, v mírnější během jednoho jídla (v tom případě je ale lepší bílkovinné jídlo na noc a sacharidové přes den) skupinu neutrální se sacharidovou nebo skupinu neutrální s bílkovinnou

Zásadně ne: cukr rafinovaný a přírodní, burské oříšky, pečivo z bílě mouky, alkohol (s výjimkou vinného střiku), hodně tuku

a to je celé kouzlo

Nastavení: OdpovědětCitovat
Vajahit dle Ivy
Autor: Tina ()
Datum: 27. 03. 2002 00:19

Vajahit je náhrada za vejce. Když si dělám jídlo podle dělené stravy, tak u sacharidového dne nemůžu použít vejce. Vajahit je vyroben ze sojové mouky, lecitinu a nějakých přísad, které způsobují, že spojuje těsto k pečení nebo zapékání. Dostane se koupit snad i v normální prodejně, v Racio určitě. Krabička stojí kolem 30 Kč a nahradí 20 vajec. Popis k užívání je na krabičce.

Dodávám, že ho mají také v Tescu a Delvitě ba i v obyčejném Konzumu.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Racionální stravování dle Diany
Autor: Tina ()
Datum: 27. 03. 2002 00:26

Rekapitulace doporučení pro racionální stravování (ženy)

na úvod: přestaňte se stravovat jako váš partner, pokud se on stravuje neracionálně

1) přejděte postupně na racionální výživu- např. dělenou stravu, nebo jiný způsob stravování, který vám vyhovuje, při zachování dostatečného přísunu vitamínů a minerálů....
2) zvyšte podíl syrové stravy
3) zvyšte příjem neslazených tekutin min. 1,5 - 2 litry
4) nahraďte polovinu bílkovin z živočišných zdrojů bílkovinami "rostlinnými"
5) pokud je to možné- nepijte mléko
6) nejezte smažené pokrmy
7) nejezte denně čokoládu ve větším množství
8) nemlsejte- drobné sladkosti, tučné sušenky a cukrářské výrobky
9) omezte volné tuky (smažení), ale tuk zcela nevylučujte (některé vitamíny jsou v něm rozpustné!) - stačí olivový do salátu a nebo ten ze semínek, ořechů...
10) používejte potravní doplňky
(např. lecitin, karnitin, chrom, HCA=kyselina hydroxycitronová, ....atd)

Nastavení: OdpovědětCitovat
Jitčin jídelníček
Autor: Tina ()
Datum: 27. 03. 2002 00:27

Holky, právě jsem vysilujícím způsobem popsala Petře do mailu jídelníček. Kopíruji to i sem, třeba to bude některé z vás k užitku.
Moje své stravování mi přijde hrozně jednoduché, příjemné a přirozené.A hlavně, to není žádná dieta, je to normální jídlo, dopřeju si všechno a v dostatečné míře.
Takže: Zjistila jsem, že u mě snížení energetické hodnoty nefunguje, pokud míchám bílkoviny a sacharidy. Ale funguje dělená strava. Nejsem ale žádný dogmatik.
1. Jím 5 až 6 jídel denně.
2. Ráno vypiju 0.2l džusu bez cukru(300kJ) nebo vodu s citronovou šťávou.
3. Po příchodu do práce a celé dopoledne jím ovocný salát. Donedávna jsem míchala jakékoliv druhy ovoce dohromady. Pak jsem si přečetla, že se nemá míchat sladké a kyselé ovoce. Poslední týden a půl ho tedy nemíchám a cítím se lépe. Lehčí, bez tíhy v žaludku a přitom sytě.
Ráno si dám banán(sladký), ten je jak pohlazení pro žaludek. Kolem 9.30 si nakrájím jablko s pomerančem nebo kiwi nebo grapem(kyselé) a to sním na 2x. Je dobré před jídlem další porce nechat vytrávit žaludek do pocitu prázdna, ale ne hladu.V práci mám prostě na stole misku s pěkně barevným jídlem.
Ráno si v práci uvařím čaj 0.5l a osladím lžičkou medu (je to OK se sladkým banánem).Čaj si dělám zelený, bylinkový nebo Rooibos(je tmavý, ale ne z čajovníku a nemá thein, koupí se v lékarně v pytlíkách, je moc dobrý a zdravý)
Před obědem dopíjím 3. hrnek čaje.Pití si musím hlídat, mám s ním problémy.
4. Na oběd si buď přinesu něco z domova nebo chodím do restaurace. Teď v zimě chodím hodně do restaurací v okolí (máme kancelář v centru) a dávám si zeleninový salát. Doma se mi nedaří tak dobrý připravit a zelenina se mi v ledničce vždy zkazí. Dám si pořádnou porci. Když mají jen malé, tak si nechám dát třeba 2 nebo 3 na velký talíř. Pokud mám něco z domova tak většinou těstoviny se zeleninou a k tomu přikusuji plátek celozrnného chleba.
5. Pokud jsem měla oběd bílkovinnový, např. salát s tuňákem, šopský ap. tak mám dřív hlad a pak si dávám 2 svačiny. Jako první svačinu většinou plátek tmavého chleba. Zdravým stravováním se mi tak vytříbily chutě, že si ohromně pochutnám na suchém celozrnném chlebu, jak v něm křupají různá semínka. Nechutnají mi takové ty polystyrenové chleby, raciochlebíčky ap. Prostě normální tmavý chléb je mňamka. Někdy si ho namažu máslem a posolím a přikusuji rajče, to miluji. Dobrá svačina je musli tyčinka.
Jako druhou svačinu si dávám něco mléčného, jogurt, ovocný tvaroh, sýr Cottage, zeleninový tvaroh, kefír ap. Mléčné výrobky miluji. Tuhle svačinu se snažím sníst kolem 16.30. V 17.00 odcházím z práce a po příchodu domů mám celkem vytráveno a mohu jít klidně běhat ap.Odpoledne piju vodu s citronem, Aquilu bez bublinek, nebo dál čajuji. Občas si dopřeji čaj s mlékem nebo kávu s mlékem(ale tu nemusím, nejsem kafař).
6. Večeře je kolem 18.30. Většinou si dám něco bílkovinného, rybu, kuře, sýr a zeleninu, nebo už jen zeleninu, zeleninovou polévku s kysanou smetanou, špenát s vajíčkem ap. Ovšem když mám čerstvě uvařené brambory, tak si je dám se solí a máslem a moc si pochutnám. Ale většinou už nejím sacharidy večer.
7. Skoro každý den sním čtvereček čokolády a pár oříšků, cca 300 kJ. Prostě si to mlsání dopřeju, ale kontrolovaně a tak to ničemu nevadí.
Tohle všechno dá asi 4500 až 5500kJ/den. Neplánuji si přesně co budu jíst, ale mám vždy několik alternativ, co opravdu sním, se rozhodnu až v danou chvíli, podle chuti. Občas se mi i stane, že si připravím 3 bílkovinnové věci a pak si dám chleba. Tím mám pocit svobodné volby, bez omezování a nemám pak jiné chutě.
Nakupuji vždy jednou týdně, ne víc a ne míň. V lednici je vždy výběr, ale ne nijak obrovský, takže to nesvádí.V mrazáku mám pořád různé druhy mražené zeleniny.
Přítel jí to co já, jen nedělí stravu, takže má i přílohy. Vaření se tím vůbec nekomplikuje.
Když jsme někde na návštěvě, dám si úplně normální jídlo, maso a přílohu, jen toho sním trochu méně. Když máme doma třeba maso v bramboráku nebo řízek, tak si ho dám také.
Přidám nějaké recepty na diskusi.
Ptejte se na co chcete, tohle není dieta, teď už vím, že tak mohu jíst pořád, nebude mi nic chybět a cítím se potom skvěle.Hlavně si najděte co je pro vás nejlepší.
Ahoj Jitka

Nastavení: OdpovědětCitovat
Dělení ovoce dle Alenky
Autor: Tina ()
Datum: 27. 03. 2002 00:31

Zkousim ted jist podle knizky Delena strava pro Fitness a tam deli ovoce na kysele (ananas, citron, jahoda, malina, cerveny rybiz, kiwi, mandarinka, pomeranc, grapefuit a radijsem take rajske), polokysele (merunka, tresne, kdoule, mango, maruse, broskev, jablko, hruska, svestka) a sladke (banan, datle, fiky, vino, suche ovoce) a uplne zvlast je meloun.
Kysele ovoce je vhodne kombinovat s polokyselym nebo melounem, polokysele se muze kombinovat bud se sladkym nebo s kyselym. Nemelo by se kombinovat sladke s kyselym. Kysele je pry pro diety nejvhodnejsi a nejlepe se da kombinovat s ostatnimy druhy potravin. S polokyselym a sladkym ovocem by se zadne jine potraviny konzumovat nemeli.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Dělení na sacharidy a bílkoviny dle Ivy
Autor: Tina ()
Datum: 29. 03. 2002 22:21

K tomu rozdělení:
(Všechno je to popsáno v knížce Fit pro život a mám s tím dobré zkušenosti.)

Sacharidy :

1/ Polysacharidy-mouka a výrobky z ní, rýže,pečivo,chléb,těstoviny,
brambory,vločky.
Všechny jsou důležité v redukci váhy. Pokud snížíš na minimum v potravě sacharidy, vyloučíš i 3x tolik vody. Proto se u bezsacharidové diety hubne, ale je to jenom voda. Jsou hlavním zdrojem energie. Když se někdo po bezsacharidové dietě vrátí zpět k normální stravě, ukládají se sacharidy jako tuk a přibere zpět svou váhu, ale v podobě tuku.

2/ Disacharidy-cukry a med. Třeba výrazně omezit, tělo si je vyrábí samo z polysacharidů.

Bílkoviny:

1/ rostlinné - luštěniny,soja (ony jsou vlastně sloučeniny sacharidů a bílkovin, proto jsou těžce stravitelné)

2/ živočišné - maso, mléko a výrobky z něj, vejce, drůbež, ryby. V denní dávce by neměly překročit 15% celkového množství, protože dochází ke změně tělesné skladby, může vést k dehydrataci. Způsobují zácpu, pokud nejsou doplňovány sacharidy.

Dohromady by se neměly jíst sacharidy a bílkoviny. Důvod je, že každá skupina potřebuje jiné prostředí k trávení. Sacharidy vyžadují zásadité prostředí, jejich trávení začíná už v ústech. Bílkoviny naopak vyžadují kyselé prostředí, které je v žaludku. Když do žaludku dáš třeba brambory a maso, tělo vyloučí jak kyselé tak zásadité trávicí šťávy, ty se zneutralizují a trávení neprobíhá. Tělo vyloučí další a další šťávy atd. Tím se vysiluje, potrava v těle zahnívá a tělo nemá sílu vylučovat škodliviny z těla. Po těžkém jídle se cítíš unavená a ospalá. To proto, že tělo tak zápasí s tím špatně sestaveným jídlem. Tak vzniká nadváha.
Mám ověřeno, že čím jednodušší potravu sním, tím se cítím lépe.

Zelenina se smí k oběma skupinám, ovoce se neslučuje s bílkovinou ale může se se sacharidy.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Dělení na sacharidy a bílkoviny dle Ivy
Autor: Hela ()
Datum: 05. 04. 2002 14:07

Znám dva názory : 1) jednu kombinaci jíst celých 24 hodin stejnou
2) kombinovat skupiny kytičkové nebo zvířátkové po 3 - 4 hodinách během 1 dne
Co je lepší a účinnější ?
Díky Hela.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Dělení na sacharidy a bílkoviny dle Ivy
Autor: Iva ()
Datum: 09. 04. 2002 08:31

Zkouším oba způsoby. Když jsem začala hubnout, tak jsem jedla 24 hodin jenom sacharidy nebo jenom bílkoviny. Teď jsem dosáhla své optimální hmotnosti a zkouším kombinaci - do 16 hodin ovoce a sacharidy, za 3 hodiny po posledním sacharidovém jídle na večeři bílkoviny se zeleninou. Dám vědět, až si to ověřím.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Dělení na sacharidy a bílkoviny dle Ivy
Autor: Katka ()
Datum: 28. 01. 2003 14:29

Ahojky holky,

jak jsem se dostala na Vaši stránku? asi jako každá z Vás, hledám radu! Můj život je plný sportu, ale ikdyž nelogicky, také plný diet a problémy s nepravidelným stravováním a nebo naopak s nestravováním, či bulímií...výsledek? jojo efekt!! ale hrozný! strašné chutě...celkově jsem si rozhodila metabolismus a nevím co s tím! už mám sama na sobě vypozorováno, že příbytek Váhy je hlavně po výrobcích z mouky...myslím, že ráno, naopak raději ovoce, ale dá se v poledne normální strava? není lepší, celý den držet jen jednu "kolonku" dělené stravy???

Poraďte, můj život je hodně hektický, ale zároveň třikrát až čtyřikrát pravidelně sportuji - squash, aerobik, plavání.....a přesto tloustnu. Když odpočívám, nebo se více najím, mám pocit provinění a strachu! (měřím 164cm a 65kg což je na 25tiletou holčinu moc yawning smiley((( )

Snažítm se to řešit, ale po velké radosti z úbytku Váhy, většinou přichází sklamání, kvůli svému hektickému životu musím dbát na stravu, abych vše zvládla fyzicky i psychicky, nemohu tedy hladovět jako dříve ...Chci zkusti dělenou stravu, ale nevím, jestli je pro mě to pravé....chci věcit prostě řešit, poraďtě..prosim!

Nastavení: OdpovědětCitovat
Katce
Autor: Honzina ()
Datum: 29. 01. 2003 13:46

Milá Katko, vítám tě mezi námi. Pročti si v klidu všechny rady a tipy tady a vyber si pro sebe to, co ti bude nejlépe vyhovovat.
Obecná zásada je jíst 5x denně (i častěji) malé porce, dostatek pohybu, nedostat se s energetickým příjmem pod bazální metabolismus.
Aktuální "živá" diskuse probíhá na "HUBNUTÍ" - menu v levé postranní liště - v nejnovějším tématu (když počet příspěvků dosáhne stovky, založí se téma nové a přesuneme se tam). Přijď si s námi aktuálně pokecat. Tvůj příspěvek tady jsem našla vlastně náhodou, když jsem hledala něco ve starších tématech.
Tam ti také zodpovíme případné dotazy - nebo se o to alespoň pokusíme.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Dělená strava dle Honziny
Autor: lada ()
Datum: 31. 03. 2003 21:36

Mam zajem o delenou stravu .Zacinam a proto bych byl rad kdyby mi nekdo pomohl se sestavenim jidelnicku.Dekuji za pomoc a za odpoved.Lada

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Dělená strava dle Honziny
Autor: Monika ()
Datum: 01. 04. 2004 21:29

Ahoj,zdravim vsechny!
NAhodou jsem narazila na vase prispevky a zaca;a se podle delene stravy ridit.Jen mam problem s tekutinami.Prece nemuzu pit jen vodu a caje?Jak je to s dzusy a jaky mohu pit k sach.a jaky k bil.?Poradi mi nekdo prosim?A jak to je s horkymi napoji typu late,horka horka cokolada,horka cokolada atd?Budu moc vdecna za kazdou radu dekuji

Monika

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Dělená strava dle Honziny
Autor: Lucka ()
Datum: 05. 04. 2004 14:29

Ahoj všem, také začínám s dělenou stravou, potřebuju hodit dolů cca 16 kg, slyšela a četla jsem mnohokrát že to vážně funguje, ale já mám spíš problém s tím že musím neustále něco uždibovat, nejsem schopná jíst pravidelně byť 6x denně, mezi jednotlivými chodu si zobu třeba ořechy, víno, sušený banán, dle dělené stravy to prý nevadí ale mě se to moc nezdá. Nevěřím že když sním běhen jednoho dne 4 dalamánky, 4 banány a k tomu ještě třeba ovesnou kaši tak že zhubnu. Máte s tím množstvím někdo nějaké zkušenosti ? poradí mi někdo ?
Díky moc Lucka

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Dělená strava dle Honziny
Autor: Kristýna ()
Datum: 05. 04. 2004 19:47

Přesně tak, já toho taky sežeru dost. Třeba dneska. Asi kilo ovoce a 4 platky žitného chleba. Fuj. Držím DS přes týden - nepodvádím - a nic. Měřím 170 cm a vážím 60 kg. Chce to 5 kilo dole. Ale asi se u toho taky nedá stláskat hodně (i když povolených) potravin. A vy, co jste už zhubli pomocí DS, omezovali jste se? Díky.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Dělená strava dle Honziny
Datum: 16. 04. 2004 23:49


Tak jak vidim vsechny mlada devcata chteji hubnout,a co takhle se starsi osobou.Je mi 56 let a kdyby me nekdo mohl navrhnout jidelnicek na odelenou stravou byla bych strasne vdecna.Ziji v zahranici a nemam moznost si koupit tuto knizku.Prosim o pomoc s jidelnickem.Ztim srdecne dekuji a zdravi vsem preje Hana

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Dělená strava dle Honziny
Datum: 16. 04. 2004 23:51


Tak jak vidim vsechny mlada devcata chteji hubnout,a co takhle se starsi osobou.Je mi 56 let a kdyby me nekdo mohl navrhnout jidelnicek na odelenou stravou byla bych strasne vdecna.Ziji v zahranici a nemam moznost si koupit tuto knizku.Prosim o pomoc s jidelnickem.Ztim srdecne dekuji a zdravi vsem preje Hana

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Dělená strava dle Honziny
Autor: lenka ()
Datum: 20. 04. 2004 12:09


Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Dělená strava dle Honziny
Datum: 20. 04. 2004 15:36

Ahoj Lenko,dozvedela jsem se ze mas vyborny jidelnicek delene stravy,a byla bych moc vdecne kdyby jsi me ho mohla poslat na muj e-mail.Zacala jsem sama od sebe v sobotu,ale kazda pomoc nebo rada by me potesila a byla bych moc rada.Zatim dekuji a mej se hezky Hana

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Dělená strava dle Honziny
Autor: Zuza ()
Datum: 23. 04. 2004 11:25

Ahoj lidičky, dělenou stravu držím už skoro 3 roky a jsem nadmíru spokojená, zhubla jsem 12kg, a nemusím se ani nijak omezovat v jídle. Naučila jsem se vařit i péct podle Lenky Kořínkové a tím pádem můžu vlastně cokoli jenom to správně nakombinovat. Už si nedovedu představit, že bych se stravovala "normálně" , ikdyž sem tam zhřeším a to kilo nebo dvě jdou nahoru, není problém je zase shodit. Všem kdo začínají držím palce, protože u někoho to chce opravdu vydržet a nevzdát to po týdnu. Mějte se super.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Strany: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Provozovatel serveru ZHUBNEME - diskuzni forum nenese zadnou odpovednost za zde uvedene prispevky, tyto jsou nezavislymi prispevky uzivatelu fora a nemusi byt vzdy v souladu se zamerenim serveru ZHUBNEME. Provozovatel si vyhrazuje pravo je v pripade nevhodnosti (urazky, sproste vyrazy, nepovolena reklama nebo texty v rozporu se zakonem) odstranit. Take inzeraty na prodej a nakup nezdravych produktu budou mazany, protoze jejich uzivani neni v souladu se zamerenim serveru ZHUBNEME. Informace, ktere jsou zverejnovany na serveru zhubneme.cz podlehaji autorskemu zakonu a jakekoliv dalsi sireni nebo publikovani casti nebo celku je bez predesleho pisemneho souhlasu provozovatele zakazano.

Zasady zpracovani osobnich udaju: GDPR


This forum powered by Phorum.