Recepty :  Forum serveru ZHUBNEME.cz The fastest message board... ever.
Zdrave recepty 
Celozrnné pečivo
Autor: popelka ()
Datum: 11. 05. 2005 11:04

Chléb - použita odměrka 200 ml
- požívá se mouka 1/2 celozrnná pšeničná a 1/2 celozrnná žitná

1.menší

voda - 3/4 odměrky
sušené mléko - 2 polévkové lžíce
olej - 2 polévkové lžíce
cukr - 1 1/4 polévkové lžíce
sůl - 1 lžička
mouka - 2 odměrky
sušené droždí - 1 lžička

1.větší

voda 1 1/8 odměrky
sušené mléko - 2 1/2 polévkové lžíce
olej - 2 1/2 polévkové lžíce
cukr - 2 1/4 polévkové lžíce
sůl - 1 1/4 lžičky
mouka - 3 odměrky
sušené droždí - 1 1/4 lžičky

2.menší

voda - 3/4 odměrky
sušené mléko - 1 polévková lžíce
olej - 1 1/2 polévkové lžíce
cukr - 2 lžíce
sůl - 1 lžička
mouka - 2 odměrka
sušené droždí - 1 lžička

2.větší

voda - 1 1/8 odměrky
sušené mléko - 1 1/2 polévkové lžíce
olej - 2 polévkové lžíce
cukr - 2 1/2 polévkové lžíce
sůl - 1 1/4 lžička
mouka - 3 odměrky
sušené droždí - 1 1/4 lžička
1 x 100 mg vitamínu C - rozdrtit

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Celozrnné pečivo
Autor: popelka ()
Datum: 11. 05. 2005 11:07

Na celozrnné mouce byl ještě tento recept

400g celozrnné mouky pšeničné
300g celozrnné mouky žitné
300g hladké mouky pšeničné
50g kvasnic
10 polévkových lžic oleje
sůl, mléko, kmín, semínka

- vše zpracujeme v tužší kynuté těsto
- po vykynutí tvarujeme bochánky
- na vymaštěném plechu necháme dokynout
- potřeme vejcem, posypeme a pečeme do zlatova

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Celozrnné pečivo
Autor: popelka ()
Datum: 11. 05. 2005 11:18

Martinův chléb ( zdroj z internetu)

- u nás velmi oblíbený a vydrží díky bramboře dlouho vláčný

310 ml mléka
1 lžíce octa
2 lžíce oleje
3 lžičky soli
1 lžíce cukru
1 lžička mletého kmínu
1 vařený brambor
380g hladké mouky
120g žitné mouky celozrnné
2 lžičky sušeného droždí

původně tam patří ještě 2 stroužky česneku, ale to musí každý podle chuti

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Celozrnné pečivo
Autor: Petra ()
Datum: 11. 05. 2005 15:40

Ze www.zdravi4u.cz

Ivaniny zdravé recepty z celozrnné pšeničné mouky

Pečivo obvykle tvoří nejdůležitější sytící složku potravy. Proto je náhrada bílého pečiva celozrnným prvním krokem ke zlepšení stravy. Celozrnnou pšeničnou mouku koupíme nebo si ji můžeme sami připravit pomletím na speciálním mlýnku nebo rozmixováním pšenice.

Protože obiloviny bývají na povrchu o něco více kontaminovány kadmiem, můžeme tuto kontaminaci snížit propráním zrna ve vodě a vodu 2x až 3x vyměníme. Obilovinu necháme vyschnout v tenké vrstvě při pokojové teplotě. Po viditelném uschnutí necháme ještě prosychat několik dní.

Celozrnná mouka by měla být co nejčerstvější. I když je obecně záruční doba mouky 3 měsíce, je čerstvě namletá mouka biologicky nejhodnotnější. Připomeňme si, že hospodáři šrotovali obilí pro dobytek nejdéle 1 – 2 týdny dopředu. Obiloviny obsahují 1 – 2 % tuku s velkým podílem nenasycených mastných kyselin, které v rozemleté obilce rychle žluknou. Není také žádoucí, aby celozrnná mouka byla co nejjemnější, protože hrubší mouka je pro zdraví prospěšnější. Celozrnnou mouku mouku můžeme používat všude tam, kde mouku bílou. Dá se použít k přípravě těst ( kynutých, piškotových, křehkých, odpalovaných, na lívance apod.). Výrobky z celozrnné mouky jsou nejen zdravé, ale i chutnější. Těsto z nich nemusíme tolik solit, sladit a mastit. Pokrmy z celozrnné mouky také lépe zasycují, takže jsou vhodnější k prevenci obezity.

Obecné pokyny pro přípravu kynutého těsta:

Celozrnné pečivo připravujeme obdobným způsobem jako pečivo z bílé mouky. Celozrnná mouka zvýrazňuje chuť kvasnic a proto jich dáváme menší množství. Chceme-li, aby těsto bylo hodně kypré a loupavé, propracujeme je je 2 – 3×. Těsto je vykynuté, když nabude asi o polovinu, je tažné a jemně pórovité. Vykynuté těsto opatrně zpracováváme v žádané tvary a pak necháme dokynout na plech asi 20 min. na teplém místě. Před vložením do trouby potřeme pečivo žloutkem, bílkem, rozšlehaným vejcem, mlékem nebo vodou. Pečeme v dobře vyhřáté troubě (okolo 150 °C). Upečení ověřujeme vpíchnutím špejle. Upečené pečivo potřeme mlékem nebo vodou, zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Na všechny výrobky z kynutého těsta používáme téměř stejného pracovního postupu, jen hustota těsta se řídí druhem připravovaného pečiva.

Základní celozrnné kynuté těsto

Pro přípravu těst používáme celozrnnou mouku Grahamovu nebo trhanku. Trhanka svým vzhledem připomíná pšeničný šrot. Pro přípravu těsta je nutno ji přemixovat. Do mixéru nasypeme půl nádobky trhanky a mixujeme po dobu asi 30 vteřin. Mouka se v nádobce pomalu protáčí tak, že rozmixovaná mouka vystupuje kolem stěn nahoru a středem padá k nožům nerozmixovaná. Během dvou minut tak připravíme dostatečné množství kvalitní jemné mouky na dávku pečiva pro celou rodinu.

Mletá trhanka má větší nasákavost tekutiny než bílá mouka, proto je potřebné zpočátku věnovat více pozornosti množství přidávané tekutiny.

Pracovní postup:

Odměříme a odvážíme základní součásti těsta : 700 – 800 g mouky, 100 g cukru, ½ l mléka, 2 žloutky, 50 ml oleje, 20 – 30 g kvasnic a 2 špetky soli. Olej můžeme nahradit zčásti nebo zcela sádlem.
Rozetřeme kvasnice s trochou cukru , přidáme vlažné mléko trochu mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Mísu s těstíčkem postavíme na teplé místo a necháme asi 10 min. kynout.
K vykynutému kvásku přidáme do mísy zbytek cukru a přidáváme mouku střídavě s vlažnou tekutinou, ve které jsme rozkvedlali žloutek a osolili.
Po přidání tekutiny přilijeme tuk a pomalu dle potřeby zpracováváme zbytek mouky na potřebnou hustotu těsta.
Těsto řádně vymísíme v míse. Tužší těsta např. pro vánočku vypracujeme rukama na vále. Při dostatečném vypracování je těsto hladké, leskne se a nelepí se na stěny mísy nebo na vál.
Těsto poprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Těsto kyne 1 hodinu i déle v závislosti na množství přidaných kvasnic, jeho hustotě a teplotě místa. Není dobré nechat těsto překynout.
Z vykynutého těsta připravujeme různé druhy koláčů.
Dobrou chuť přeje Ivana Friedecká.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Celozrnné pečivo
Autor: Hanka ()
Datum: 12. 05. 2005 14:14

Rychlý chleba
0,5 kg mouky (smíchat podle chuti např. celozrnnou pšeničnou s žitnou, možno přidat namleté nebo celé vločky různých druhů, pohanku lámanku apod.)
0,5 litru teplé vody
1 kostka droždí
2 lžičky soli
2 lžíce octa (může být i míň)
50 g slunečnicových semínek (+ jiná semínka podle chuti)
špetka cukru

Do vody dáme špetku cukru, sůl, trošku mouky a kvasnice a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme mouku, ocet a semínka (trošku si necháme na posypání) a cca 3 min. hněteme elektrickým hnětačem (takové ty spirály-háky od šlehače mrk, železné ženy použijí vařečku a vlastní ruku či ruku svého železného muže :-D). Můžeme nechat chvilku kynout, ale není nutné. Nalijeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy, potřeme vodou, posypeme zbytkem semínek a pečeme cca hodinu (záleží na troubě; teplotu odhadněte, nejsem schopná ji určit vzhledem k tomu, že máme troubu plynovou a v elektrické jsem nikdy nepekla).


Nastavení: OdpovědětCitovat
Chléb "Šumava"
Autor: Sandi ()
Datum: 12. 02. 2007 15:48

Je chuťově celkem podobný chlebu, který se běžně prodává v obchodě. Recept jsem našla na internetu a je na použití ve velké pekárně Eta Harmony. Já jsem chleba dělala ze 2/3 všech surovnin a byl akorát.


360 g chlebové mouky pšeničné
144 g chlebové mouky žitné
72 g celozrnné mouky pšeničné
72 g celozrnné mouky žitné
380 ml vody
2,5 polévkové lžíce octa
2,5 PL olivového oleje (příp. slunečnicového)
1,5 PL cukru
1,5 PL soli
2 PL kmínu
1 sáček sušeného droždí nebo 1/3 kostky čerstvého droždí

Péct na program Klasik, kůrka světlá nebo střední, velikost velká.

Nastavení: OdpovědětCitovat


Provozovatel serveru ZHUBNEME - diskuzni forum nenese zadnou odpovednost za zde uvedene prispevky, tyto jsou nezavislymi prispevky uzivatelu fora a nemusi byt vzdy v souladu se zamerenim serveru ZHUBNEME. Provozovatel si vyhrazuje pravo je v pripade nevhodnosti (urazky, sproste vyrazy, nepovolena reklama nebo texty v rozporu se zakonem) odstranit. Take inzeraty na prodej a nakup nezdravych produktu budou mazany, protoze jejich uzivani neni v souladu se zamerenim serveru ZHUBNEME. Informace, ktere jsou zverejnovany na serveru zhubneme.cz podlehaji autorskemu zakonu a jakekoliv dalsi sireni nebo publikovani casti nebo celku je bez predesleho pisemneho souhlasu provozovatele zakazano.

Zasady zpracovani osobnich udaju: GDPR


This forum powered by Phorum.