Recepty :  Forum serveru ZHUBNEME.cz The fastest message board... ever.
Zdrave recepty 
Vánoční cukroví - méně kalorické ;-)
Autor: Ela ()
Datum: 20. 11. 2003 10:32

OVESNÉ CUKROVÍ
200g tuku, 150g kokosové moučky, 60g ovesných vloček, l lžíce drobně krájeného kandovaného ovoce, půl sáčku skořicového cukru, 2 lžíce šlehačky, 1 vejce, čokoládová poleva
Kousky tuku smícháme s kokosem, vločkami, kandovaným ovocem, skořicovým cukrem, vejcem a smetanou. Zpracujem těsto, necháme chvíli odležet. Na plech s papírem klademe lžičko hrudky a ty pečeme do růžova. Po vychladnutí je částečně máčíme v čokoládě.

LEDOVÉ ŘEZY
250g ztuženého tuku, 2 vejce, 250g moučkového cukru, rum podle chuti, 1 balíček piškotů, 60g kakaa, hrst ořechů, kandované ovoce
Ve vodní lázni rozpustíme tuk, za stálého míchání přidáme vejce, cukr, kakao, kandované ovoce a ořechy a hmotu mícháme, dokud se nespojí. Formu vyložíme alobalem. Na dno dáme vrstvu vychladlé hmoty, na ni piškoty pokapané rumem a postup opakujeme. Pak necháme ztuhnout a krájíme na řezy.

RANEČKY
4 žloutky, 150g tuku, 150g hladké mouky
náplň: 2 bílky, 80g cukru, 100g kokosu
Ze žloutků, tuku a mouky vypracujeme hladké těsto a vytvarujeme z něj kuličky. Ty necháme v chladu rozležet, nejlépe přes noc.
Bílky ušleháme s cukrem a kokosem. Kuličky rozválíme na placičky, do středu dáme po trošce náplně. Spojíme do uzlíků a na plechu potřeném tukem upečeme do růžova.

VLOČKOVÉ TYČINKY
150g mletých vloček a 50g mletých ořechů, 100g másla, 50g medu, 100g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 drcený hřebíček, čokoládová poleva
Všechny suroviny promísíme a těsto necháme odpočinout. Potom strojkem tvarujeme tyčinky a upečeme je ve středně vyhřáté troubě do růžova. Po vychladnutí máčíme v polevě.

TYČINKY SE ZAKYSANÉ SMETANY
200g hladké mouky, 125g tuku, 80g husté zakysané smetany, 1-2 sáčky vanilkového cukru, cukr na obalení
Z mouky, tuku a smetany vypracujeme hladké těsto a necháme 2 hodiny v chladu odležet. Těsto rozválíme mezi dvěma fóliemi na obdélník tlustý 4mm a posypeme vanilkovým cukrem, který pomocí válečku vmáčkneme do těsta. Plát rozkrájíme rádýlkem na proužky 5cm dlouhé a úzké. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Když tyčinky nabudou, vyndáme je a obalíme v moučkovém cukru.

PLNĚNÉ BANÁNKY
125g moučkového cukru, 125g mletých ořechů, 1 vejce, čokoládová poleva
náplň: 200ml mléka, půl sáčku vanilkového pudinku, 80g cukru, 100g tuku
Cukr, jádra a vejce rozmícháme. Hmotou naplníme mlýnek na maso s nádstavcem na cukroví a protlačujeme asi 5cm dlouhé tyčinky,přeneseme na plech vyložený papírem a pečeme při 160 st. do růžova.
Krém: v poloviční dávce mléka rozmícháme pudinkový prášek, zbytek přivedeme do varu, vmícháme pudinkovou směs, kterou vaříme 2 minuty. Do vychladlého pudinku postupně zašleháme cukr a změklý tuk. Krém nastříkáme na korpusy. Banánky poléváme čokoládovou polevou

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Vánoční cukroví - méně kalorické ;-)
Autor: Veverka ()
Datum: 21. 11. 2003 09:40

Nechci rýpat, ale cukroví do kterého se dáva po 1/4 kg 100% tuku a cukru méně kalorické nebude ;-). Dělám něco podobného jaké jsou ledové řezy pod názvem kokosový salám a považuju to za kalorickou bombu, ze které člověk přibere, jen na na jeden kousek podívá :-)).
Podle mne nejmíň kalorické je cukroví, kde převahu surovin tvoří sušené ovoce nebo bílky. A i tady i ne "nekaloričnost" dost diskutabilní :-)))

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Vánoční cukroví - méně kalorické ;-)
Autor: Ela ()
Datum: 21. 11. 2003 12:39

Ty řezy, no. Jinak to vypadá jakž-takž. Tyto recepty psala Iva na doktorku. Já se budu držet klasiky a snažit se moc toho nesníst. "Zdravé" cukroví by mi chlapi asi nejedli. :-)

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Vánoční cukroví - méně kalorické ;-)
Autor: jana ()
Datum: 21. 11. 2003 20:53

Mrkvové šátečky
300g jemně strouhané mrkve
300g hladké mouky
300g Flory
1lž.prášku do pečiva
200g dia džemu
Strouhanou mrkev, prášek a tuk smícháme a dáme na 1/2 hodiny do lednice. Krájíme čtverce 7x7, plníme džemem. Okraje přehneme a zmáčkneme vidličkou. Pečeme do růžova
100g/102 kcal

Ovesné rohlíčky
100g rozmletých vloček
130g hladké mouky
100g Flory
40g cukru, 4 lž.vody
Ze surovin vytvoříme těsto, necháme 1/2 hodiny odpočinout. Tvarujeme rohlíčky, které pečeme v rozehřátou troubě. Jemně cukrujeme.
1 rohlíček asi 25 kcal

Mrkvové rohlíčky
40g mletých vloček
50g mrkve
40g hladké mouky
20g Flory.
Jemně mletou mrkev smícháme s vločkami,moukou a tukem. Tvarujem rohlíčky a upečené jemně cukrujeme.
1 rohlíček asi 15 kcal

Ovesné hrudky
200g vloček
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce medu
50g hrozinek
2 vejce
20g kokosu, 50g sušené ovoce, olej
Všechny přísady smícháme a necháme 1/2 hodiny odpočinout. Na vymazaný plech klademe hrudky a mírně pečeme.
100g=335 kcal

Ovesné koláčky
270g pražených vloček
100g Flory
50g medu
2žloutky
Vločky pomeleme a smícháme s ostatními surovinami. Děláme malé koláčky, které zdobíme hrozinkou. Upečeme.
100g=420 kcal

Tvarohové pečivo
Suroviny:
250g hladké mouky, 250g měkkého tvarohu, 250g Hery (ach jo), sůl, 1 žloutek, mouka na vyválení, tuk na vymazání plechu, dia marmeláda na ozdobu
Postup:
Na vál prosijeme mouku. Přidáme tvaroh, máslo, sůl a žloutek. Vše zpracujeme na hladké, vláčné těsto, které necháme 2-3 hodiny uležet. Poté těsto vyválíme na 2-3 mm silný plát, ze kterého tvořítkem vykrajujeme tvary a klademe na tukem vymazaný plech. Pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po vychladnutí potíráme marmeládou a slepujeme vždy dva díly k sobě

Datle (švestky) v marcipánu
Suroviny:
30ks datlí (sušených švestek), 30 polovin vlašských jader (mandlí), marcipán, čokoládová poleva připravená z hořké čokolády a tuku
Postup:
Z datlí (švestek) odstraníme pecky a do vzniklého otvoru vložíme po 1 ks ořechu (mandle). Takto naplněnou datli zabalíme do plátku marcipánu a z půlky obalíme v čokoládové polevě. Necháme ztuhnout.
Marcipán:
100g mandlí, 100g moučkového cukru, 100g sušeného mléka, kousek bílku. Spařené a oloupané mandle dokonale vysušíme a pak najemno nastrouháme, přidáme cukr, mléčný prášek, napěněný bílek a třeme až vznikne hladká a vláčná hmota. Je-li příliš řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě kousek bílku. Hmota se může přibarvovat.

Třešňový marcipán v bílé čokoládě
Suroviny:
300g marcipánové hmoty, 150g kandovaných třešní, 1 bílá čokoláda
Postup:
Do marcipánové hmoty (recept viz výše) přidáme nasekané kandované ovoce a důkladně propracujeme. Z hmoty vypracujeme malé kuličky, které namáčíme do rozpuštěné bílé čokolády. Necháme ztuhnout.

Želé
Suroviny:
100ml vody, několik kapek vanilkové esence, 4-6 plátků želatiny, 100ml smetany, 1 žloutek, ořechy a čokoláda na ozdobení
Postup:
Vodu spolu s vanilkovou esencí přivedeme k varu. Želatinu si namočíme a necháme nabobtnat. K vodě nalijeme část smetany a namočenou želatinu a nakonec zbytek smetany spolu s rozmíchaným žloutkem. Krátce prohřejeme. Obsah nalijeme do vodou vypláchnutých formiček a necháme ztuhnout. Hotové tvary vyklopíme a doplníme ořechy, dia čokoládou

Jogurťáčky
Suroviny:
210g hladké mouky, půl lžičky kypřícího prášku do pečiva, 120g rostlinného tuku, 70g moučkového cukru, 2-3 lžíce nízkotučného bílého jogurtu, citronová šťáva podle chuti, tuk na plech, moučkový cukr na obalení
náplň: 3 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce nízkotučného bílého jogurtu
Postup:
Z prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, změklého tuku, moučkového cukru, bílého jogurtu a citronové šťávy vypracujeme vláčné těsto, které necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Poté z těsta vyválíme asi 3 mm silný plát a tvořítkem vykrajujeme menší kolečka. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zvolna upečeme dorůžova. Vychladlá kolečka vždy spojíme náplní, pocukrujeme a necháme v chladu ztuhnout.
Příprava náplně: Změlý tuk utřeme s cukrem do pěny a po malých částech zašleháváme jogurt.

Karotkové pečivo
Suroviny:
150g hladké mouky, 100g karotky, několik kapek vanilkové esence, umělé sladidlo, 120g 100% tuku, mouka na vyválení, tuk na vymazání plechu
Postup:
Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme najemno nastrouhanou karotku, malé množství vanilkové esence, umělé sladidlo a tuk. Vypracujeme vláčné těsto a vyválíme na plát asi 3 mm vysoký. Tvořítkem vykrajujeme různé tvary a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Kupičky z ovesných vloček s ořechy
Suroviny:
4 bílky, 200g pískového cukru, 200g ovesných vloček, 100g rozinek nebo jiného sušeného ovoce, tuk na vymazání plechu, ořechová jádra na ozdobu
Postup:
Bílky vyšleháme ve vodné lázni a za stálého míchání přidáváme cukr. Do silně zhoustlé hmoty vmícháme směs vloček a posekaných rozinek. Vše důkladně promícháme. Poté po malých kupičkách rozdělíme na vymazaný plech. Každou kupičku dozdobíme ořechy, pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Želé kostky
Suroviny:
200g pískového cukru, 1/8l vody, 35g želatiny, několik lžiček vody, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce šťávy z červené řepy, pískový cukr na obalení
Postup:
Vodu společně s cukrem přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Poté přidáme želatinu, předem namočenou ve studené vodě, dále šťávu z citronu a červené řepy. Opět přivedeme do varu a vaříme asi 8-10 minut (pozor – ne každá želatina snese vaření). Hotovou směs nalijeme do misky a necháme ji dobře ztuhnout. Nakonec nakrájíme na kostky, které obalujeme v cukru

Tvarohové polštářky
Suroviny:
250g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 250g měkkého tvarohu bez tuku, 3 lžíce oleje, trochu oleje na potření těsta, tuk na vymazání plechu, moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosijeme a osolíme. Přidáme k ní měkký tvaroh a olej, připravíme vláčné těsto. Necháme je v chladu nejméně 1 hodinu odpočinout a během této doby třikrát na válu trochu rozválíme. Plát potřeme olejem, složíme do obálky a uložíme zpět do chladna. Z odpočinutého těsta vyválíme plát silný asi 4 mm a rádýlkem pokrájíme na malé čtverečky. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v hodně vyhřáté troubě upečeme. Ještě horké polštářky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Pomerančové jazýčky
Suroviny:
4 vejce, 2 žloutky, 300g cukru, 200g hladké mouky, 75g oranžátu (kandované pomerančové kůry), 1 lžička pomerančové esence, 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
Vejce, žloutky a cukr ušleháme do husté a pevné pěny. Mouku prosijeme a vmícháme do ušlehané hmoty. Oranžát velmi jemně nasekáme a s pomerančovou esencí a vanilkovým cukrem vmícháme do těsta. Plech vyložíme pečícím papírem. Těstem naplníme zdobící sáček s malým otvorem. Nepoužíváme žádnou špičku s ozdobným hrotem, aby těsto zůstalo hladké. Jazýčky stříkáme asi 3 cm dlouhé. Potom je necháme přibližně 3 hodiny sušit. Troubu předehřejeme na 180 stup. Oschlé a ztuhlé jazýčky zvolna pečeme asi 15 minut. Po upečení je oddělíme od papíru a necháme dobře vychladnout.

Hvězdy se zakysanou smetanou
Suroviny:
1 žloutek, 125g cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, 4 lžíce zakysané smetany, 200g hladké mouky, na špičku nože kypřícího prášku, 4 lžíce másla, moučkový cukr na posypání
Postup:
Ze žloutků, cukru a vanilkového cukru ušleháme hustý krém. Do krému vmícháme zakysanou smetanu. Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosijeme do mísy. V mouce vytvoříme důlek. Vaječnou hmotu nalijeme do důlku. Kolem rozložíme vločky másla. Ze všeho nejprve nožem a potom rukama vypracujeme těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 60 minut odležet do chladničky. Troubu předehřejeme na 200 stup. Těsto rozválíme dotenka na pomoučněném vále. Na plech dáme pečící papír, který poklademe vykrájenými hvězdami. Pečeme asi 10 minut. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Ovocné kostky
Suroviny:
400g míchaného sušeného ovoce (hrozinky, fíky, švestky, meruňky, datle apod.), kůra z 1 citrónu, 4 lžíce rumu, 2 vejce, 80g cukru, 80g hladké mouky, 100g nahrubo nasekaných ořechů, čokoláda, loupané madle
Postup:
Sušené ovoce nakrájíme na drobné kostky a promícháme j s kůrou citrónu a rumem. Vejce a cukr ušleháme do husté pěny, vmícháme mouku, ořechy a ovocnou směs. Těsto rozetřeme na vymaštěný plech, zvolna upečeme a ještě teplé rozkrájíme. Vychladlé kostky zdobíme čokoládou a půlkami oloupaných mandlí.

Pestrá pěnová srdce
Suroviny:
2 bílky, půl lžičky citronové šťávy, půl lžičky citronové kůry, 150g moučkového cukru, žlutá, modrá a červená potravinářská barva (kdo je zásadně proti chemii použije jen přírodní barviva), 1 lžíce višňové zavařeniny,
Postup:
Z bílků a citronové šťávy ušleháme pevný sníh. Moučkový cukr prosijeme a pomalu vmícháme do sněhu. Sníh ušleháme tak, aby tvořil špičku. Směs rozdělíme na 4 porce. První ponecháme bílou, druhou obarvíme pomocí citronové kůry a žluté barvy do žluta. Třetí pomocí zavařeniny a červené barvy na červeno. Čtvrtou na modro. Troubu předehřejeme na 150 stup. Plech vyložíme pečícím papírem. Obarveným sněhem po částech plníme sáčky na zdobení, na kterých máme připevněny špišky s malým otvorem ve tvaru hvězdy, a na papír malujeme srdce. V zapnuté otevřené troubě necháme kousky 1 hodinu sušit. Přes noc sušíme opět, ale už při pokojové teplotě.

Müsli
100 g masla, 200 g cukru, 200 g ovsených vločiek, 1 lyžička medu, trocha soli, lieskové oriešky, sezamové, slnečnicové, ľanové semienko, hrozienka, papaja, sójové nesolené oriešky, sušené marhule, kokos...

Skaramelizovať cukor, med a soľ a maslo primiešať, odstaviť, pridať ostatné, premiešať, dať na plech na kvalitný papier na pečenie. V mierne teplej rúre 10 min. zapiecť. Za tepla narezať cestičky.
Toľko recept.
Moja skúsenosť:
Prvá dávka mi zhorala odspodu, mala som rúru naplno. Maslo som použila málo kalorické /1480 kJ/, namiesto čistých ovsených vločiek som použila 150 g zmes musli so sušeným ovocím, ktoré mám v krabici zložené zo samých nízkokalorických verzií, t.j. Fit od Nestlé meruňkové s jogurtom, jablkové so škoricou, Davo atď - maximálne mali písaných 1100 kJ a doplnila som to pšeničnými klíčkami /1330 kJ/ a otrubami / 700 kJ/. Sezamové semienka som nedala, len ľanové /1650 kJ/, lieskových len trocha, zato sójové pražené nesolené /okolo 1850 kJ/, slnečnice nie veľa, bez kokosu. Nakoniec som primiešala asi 60 g Salka. Len sa to zle roztiera na ten pečiaci papier /je to strašne lepkavé a lepí sa to na ruky aj stierku/, tak som v tej druhej dávke použila druhý papier a dlaňou som to rozotrela.

Celozrnne pracny
250 g pšeničné celozrnné mouky, 150 g ovesných vloček, 120 g přírodního cukru (slad), 150 g tuku, 70 g loupaných slunečnicových semen, 70 g dýňových semen, 20 g kakaa (nebo karobu), 1 lžička kardamomu, trochu vody
Ovesné vločky lehce opražíme a pomeleme spolu se semeny. Vypracujeme těsto a necháme v chladu 1/2 hod odpočinout. Pak plníme do formiček a pečeme při 160 stupních C dozlatova. Pracny z formiček zatepla lehce vyklepneme.

Anýzové tyčinky
250 g hladké mouky
120 g másla
120 g cukru
4 pl jogurtu
2 pl mletého anýzu
celý anýz
Z těsta vyválíme tenký váleček silný asi jako malíček. Šikmo ho nakrájíme, pomažeme jogurtem a posypeme celým anýzem. Pečeme na vymaštěném plechu při 175°C asi 15 - 20 minut. Po upečení špičky namáčíme v karobové polevě.

Karlovarské preclíčky
300 g hladké mouky
160 g másla
10 g moučkového cukru
30 g droždí
1/2 l mléka
špetka soli
Zaděláme těsto a necháme ho na teplém místě 30 minut kynout. Vyválíme preclíčky a na vymazaném plechu je necháme opět 15 - 20 minut kynout. Pečeme při 165°C a zdobíme např. nugátovou polevou.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Vánoční cukroví - méně kalorické ;-)
Autor: Ema ()
Datum: 28. 11. 2003 08:59

Perníčky I
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
2 vejce
170 g medu
80 g rozpuštěného másla
1 prášek do perníku
5 g jedlé sody

Vejce, cukr, med utřít do zbělení, pak vmíchat zbylé suroviny. Upečené polévat čokoládovou polevou.

Perníčky II
700 g hladké mouky
300 g cukru
250 g medu
4 vejce
5 lžic rozpuštěného másla
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice, badyánu, hřebíčku

Všechno smíchat, vykrájené tvary potřít vejcem, zdobit polovinou mandle.
Měly by se nechat cca 6 týdnů odležet, aby změkly. Já do krabice k perníkům dám rozkrojené jablko a za dva dny jsou krásně měkké.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Perníčky
Autor: Veverka ()
Datum: 28. 11. 2003 09:50

Rychlé perníčky
25 dkg hl. mouky, 6 dkg másla, 6 dkg moučk. cukru, 1 vejce, 2 pol. lžíce medu, 1-2 pol. lžíce kakaa, 3 dkg strouhané čokolády na vaření, 1 bal. prášku do perníku.

Máslo se utře s cukrem a vejcem, přidá se med, kakao a strouhaná čokoláda. Nakonec se vmíchá mouka s práškem. Vypracuje se těsto, které se rozválí na sílu asi 0,5 cm. Vykrájené tvary se pečou na vymaštěném a vysypaném plechu (nebo na plechu vyloženém pečicím papírem) poměrně zprudka asi 5 min. Hned po vytažení z trouby se perníčky ještě potřou rozšlehaným vajíčkem. Po vychladnutí se zdobí hustou polevou utřenou z přesátého moučkového cukru a citronové šťávy (nebo jednoho bílku).
Peču je většinou až po Mikuáši, vrazím v plechové krabici na balkón a na Vánoce jsou jedlé vždy.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Vánoční cukroví - méně kalorické ;-)
Autor: ČURDA ()
Datum: 10. 11. 2005 15:16

*****!


Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Vánoční cukroví - méně kalorické ;-)
Autor: Katy ()
Datum: 23. 12. 2005 10:36

musli hrudky:

levné a hrozně rychlé a bezpracné:-)
Jakékoliv musli nasypeme do misky (lepší je to více sypké, ne hroudovaté), v hrnečku si rozehřejeme čokoládu (nejlépe hořkou), čokoládou zalijeme to musli, lžící promícháme a po malých lžičkách (nebo rukou) dáváme na alobal. Pak necháme vychladnout (za oknem je to hned) a je to. Vzniknou takové hroudičky musli v čokoládě a u nás to jedí dokonce i ti, kteří musli nejedí. kvet

Nastavení: OdpovědětCitovat


Provozovatel serveru ZHUBNEME - diskuzni forum nenese zadnou odpovednost za zde uvedene prispevky, tyto jsou nezavislymi prispevky uzivatelu fora a nemusi byt vzdy v souladu se zamerenim serveru ZHUBNEME. Provozovatel si vyhrazuje pravo je v pripade nevhodnosti (urazky, sproste vyrazy, nepovolena reklama nebo texty v rozporu se zakonem) odstranit. Take inzeraty na prodej a nakup nezdravych produktu budou mazany, protoze jejich uzivani neni v souladu se zamerenim serveru ZHUBNEME. Informace, ktere jsou zverejnovany na serveru zhubneme.cz podlehaji autorskemu zakonu a jakekoliv dalsi sireni nebo publikovani casti nebo celku je bez predesleho pisemneho souhlasu provozovatele zakazano.

Zasady zpracovani osobnich udaju: GDPR


This forum powered by Phorum.