Recepty :  Forum serveru ZHUBNEME.cz The fastest message board... ever.
Zdrave recepty 
Strany: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Vianočné cukrovinky
Autor: Zuzka ()
Datum: 18. 11. 2002 21:29

Ako som sľúbila píšem vám recepty:

Burizónové guľky: je to veľmi jednoduchý recept, už ho robievajú moje dcéry – vlani si spravili asi 4-5 dávok, vydržia maximálne 1 hodinu, čím viacej detí, tým kratšie yawning smiley)

30 dkg kryštálového cukru upálime na miernom ohni na karamel (ak máte plyn, tak si dajte platničku, lebo sa rýchlo prepaľuje a potom zhorkne). Musí sa rozpustiť úplne, nesmú vám zostať hrčky. Pridáme 1 sladené mlieko SALKO a necháme opäť rozpustiť. Vypneme šporák a pomaly po troške rozpúšťame 1 Hery. Vsypeme 2 balíčky nesladených burizónov a dobre premiešame. Tvarujeme malé guľky veľkosti orecha najlepšie mokrými rukami. Ak sa nám lepia na ruky, oplachujeme si ich vo vode. Môžeme ich klásť aj do farebných košíčkov – pre hostí, pre deti je to škoda – dlho v nich nevydržia.

Medovníčky.

600 g hladkej múky extra špeciál
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
200 g práškového cukru (ja dávam menej – asi 100 g)
1 pol. Lyžica škorice
150 g mletých vlašských orechov
4 vajcia
3 –4 poliev. Lyžice medu
Všetko spolu zamiesime a cesto necháme do druhého dňa stáť. Vykrajujeme formičkou, potrieme vajcom a ozdobíme orechom. Upečieme v horúcej rúre.


Vínové keksy

1 kg hladkej múky extra špeciál
1 hera
7 lyžíc vína.
Všetko zmiesime a necháme odstáť do druhého dňa. Vyvaľkáme asi na 4-5 mm vykrajujeme formičkou a upečieme. Ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre rozmiešaným s vanilkovým.

Dúfam, že vám budú chutiť. Ináč tá moja priateľka Alica vie nádherne ozdobovať koláčiky! Ja takú trpezlivosť nemám. Vlani mi darovala zopár, aby som mala na stôl. Boli krásne na tom stole – kým ich neobjavila a nezožrala naša fena. Myslím, že jej chutili, lebo sa oblizovala až za ušami. Tak pozor na maškrtných psov!
Všetky vás zdraví Zuzana

Nastavení: OdpovědětCitovat
Kokosovo-karamelový likér od Mony
Autor: Honzina ()
Datum: 28. 11. 2002 06:51

Karamelovo-kokosový likér
4 lžíce strouhaného kokosu
2 balíčky neslazeného kondenzovaného mléka Tatra
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka Salko
1 balíček vanilkového cukru
1/4 - 1/2l rumu
Strouhaný kokos na pánvičce krátce osmahneme a ještě teplý zalijeme Tatrou. Vložíme do chladna a necháme do druhého dne louhovat. Celou neotevřenou konzervu salka ponoříme do vody a mírným varem vaříme 2 hodiny. Necháme ve vodě vychladnout a potom teprve vyjmeme a otevřeme(nikdy neotevírat horké). obsah konzervy dáme do mixéru, přidáme scezené neslazené kondenzované mléko, vanilkový cukr a rum. Společně rozmixujeme a nalijeme do lahví.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Burizonove gulky
Autor: Zuzka ()
Datum: 28. 11. 2002 13:59

Opravujem recept, neviem preco uz sa mi to stalo 2x, ze namiesto polovice mam tam cely kus. takze tej Hery staci polovicka. Je to rychly recept a staci ho spravit na poslednu chvilu.

dakujem Honzina za prekopirovanie, predbehla si ma yawning smiley))

Nastavení: OdpovědětCitovat
Rychla torta jahodova, bananova
Autor: Zuzka ()
Datum: 11. 12. 2002 10:16

Ked som hriebla v receptoch, objavila som jeden vynikajuci recept na tortu, ktoru som kedysi robievala. Je vynikajuca a rychla. Treba korpus - bud kupny alebo doma peceny. Ten som rozrezala na 2 casti - boli z toho 2 torty. Tortu potriet jahodovym dzemom. Na ne poukladat kompotovane jahody , mozu byt aj banany alebo oboje. Jahodovu stavu som zmiesala s jahodovym dzemom na taku kasu - nesmie by t ani riedka ani husta a pozalievala medzery medzi jahodami (bananmi). Vyslahat sneh z 5 bielok a v miesat do snehu 5 lyzic kokosovej mucky a dat na chvilu zapiect, kym trosku sneh nezhnedne.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Čokoládové muffins se šlehačkou
Autor: Honzina ()
Datum: 11. 12. 2002 12:23

225 g hladké mouky, 5 ml jedlé sody (nebo 1 balíček kypřícího prášku), sůl, 50 g kakaa, 150 g másla, 350 g cukru krupice, 3 vejce, vanilková esence, 250 ml mléka, 150 ml smetany.

Máslo necháme změknout v teple, dáme do misky spolu s vejcem a cukrem a dobře smícháme. Přidáme část mouky s kypřícím práškem a pár kapek vanilkové esence. Přilijeme trochu mléka a zamícháme, smícháme zbytek mouky s kakaem a přidáme do misky. Konzistence těsta by měla být tekutější asi jako čerstvě uvařený pudink.
Dáváme do cukrářského sáčku a plníme papírové košíčky nebo bábovkovou formu, kterou je nutno vymazat a vysypat hrubou moukou.
Pečeme při 180 °C 15-20 minut a ke konci můžeme zvýšit teplotu až na 200 °C abychom získali barvu. Po upečení plníme šlehačkou s vanilkovou esencí do prasklin nebo do připravených otvorů.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Čokoládové dukáty
Autor: Honzina ()
Datum: 11. 12. 2002 12:26

300 g máslových sušenek, 100 g čokolády na vaření, 100 g změklého másla, 200 g cukru, 1 vejce, 50 g kakaového prášku, 2 cl griotky, celofán nebo alobal na zabalení.

Sušenky rozdrtíme na vále válečkem. Čokoládu nakrájíme na hrubé kostky a rozpustíme ve vodní lázni. Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu, griotku, kakao a drcené sušenky. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme válec o průměru 5 cm. Válec zabalíme do celofánu nebo alobalu a dáme na 12 hodin ztuhnout do ledničky. Potom nakrájíme na malé dukátky.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Kiwi řezy
Autor: Honzina ()
Datum: 11. 12. 2002 12:28

6 kiwi.
Piškot: 4 žloutky, 250 g cukru, 10 lžic vlažné vody, 10 lžic oleje, 1/2 prášku do pečiva, 250 g hladké mouky, sníh ze čtyř bílků.
Krém: 1 šlehačka, 1 bílý jogurt, vanilkový cukr. Poleva: 1/2 l vody, 1 vanilkový pudink, 1 dcl kiwi sirupu.

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme vlažnou vodu, olej, prášek do pečiva, hladkou mouku a nakonec sníh z bílků. Na vymaštěném a moukou vysypaném plechu těsto upečeme. Šlehačku ušleháme, vmícháme jogurt a vanilkový cukr. Krémem potřeme vychladlé těsto a dáme do lednice. Na polevu svaříme vodu s vanilkovým cukrem a sirupem. Vše mícháme do úplného vychladnutí. Těsto natřené krémem poklademe krájeným kiwi a přelijeme polevou. Necháme ztuhnout a podáváme.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Kiwi řezy - oprava a variace
Autor: Honzina ()
Datum: 11. 12. 2002 13:23

Vloudila se chybka - na polevu vaříme vanilkový pudink nikoliv cukr.

Vynikající varice na dané téma jsou broskvové řezy:

Piškot upečeme stejně (já dávám méně cukru - asi 200g). Šlehačku do krému můžeme nahradit našlehaným nízkotučným tvarohem - v tom případě přidám 2 lžíce zakysané smetany. Poklademe plátky kompotovaných broskví. Polevu zavařím do šťávy z kompotu doplněné na půl litru vodou a nedávám žádný sirup - možno dle chuti trochu přisladit

Nastavení: OdpovědětCitovat
Linecké koláčky
Autor: Vlasta ()
Datum: 11. 12. 2002 16:56

150 g pšeničné celozrnné mouky, 100 g sójové mouky hladké plnotučné, 100 g Perly, ječmenný slad (cca 30 g), neošetřená citrónová kůra, několik lžic vody
Ze surovin vypracujeme vláčné těsto a dáme je na 1/2 hod v mikroténovém sáčku do ledničky. Pak vyválímeˇ, vykrajujeme kolečka a pečeme na suchém plechu při 160 stupních C dorůžova. Slepujeme červenou marmeládou (bez cukru).

Podle časopicu Regena

Nastavení: OdpovědětCitovat
Slunečnicové rohlíčky
Autor: Vlasta ()
Datum: 11. 12. 2002 16:59

200 g pšeničné celozrnné mouky, 100 g kukuřičné hladké mouky, 100 g loupaných slunečnicových semen, 100 g tuku, slad (cca 50 g), 1 vejce, voda, na obalení sušené mléko
Slunečnicová semena lehce opražíme na pánvi. Prochladlá umeleme na mixeru najemno. Vypracujeme těsto, které dáme na chvíli do chladna odpočinout. Pak tvarujeme rohlíčky, které pečeme při 160 stupních C dozlatova. Horké obalujeme v sušeném obilném mléce.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Makové kuličky
Autor: Vlasta ()
Datum: 11. 12. 2002 17:01

Hrnek mletého máku, balíček lískových oříšků, balíček rozinek
Ořechy a rozinky namočíme přes noc do vody, potom je nahrubo nasekáme, smísíme s mákem (může být pražený). Tvoříme kuličky, které obalujeme kokosem nebo v nastrouhaných lískáčích.

Podle časopisu Regena

Nastavení: OdpovědětCitovat
Celozrnné pracny
Autor: Vlasta ()
Datum: 11. 12. 2002 17:04

250 g pšeničné celozrnné mouky, 150 g ovesných vloček, 120 g přírodního cukru (slad), 150 g tuku, 70 g loupaných slunečnicových semen, 70 g dýňových semen, 20 g kakaa (nebo karobu), 1 lžička kardamomu, trochu vody
Ovesné vločky lehce opražíme a pomeleme spolu se semeny. Vypracujeme těsto a necháme v chladu 1/2 hod odpočinout. Pak plníme do formiček a pečeme při 160 stupních C dozlatova. Pracny z formiček zatepla lehce vyklepneme.

Podle časopisu Regena

Nastavení: OdpovědětCitovat
Vánoční recepty z internetu
Autor: Honzina ()
Datum: 13. 12. 2002 09:48

Obláčky
6 dl hladké mouky
200 g másla
1/8 l šlehačky
Uhněteme těsto, které necháme asi 1/2 hodiny uležet. Potom ho rozválíme a vykrájíme formičkami na malé kousky. Pečeme na plechu dorůžova ve středně vyhřáté troubě (při 150°C asi 5 minut). Při pečení musíme cukroví neustále kontrolovat, a jestliže nám trouba nepeče stejnoměrně, musíme vyndat ty kousky, které se již upekly. Nafouklé obláčky ještě zatepla obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme přidali trochu vanilkového cukru pro pěknou vůni.

Karobové trojhránky
Do těsta na linecké cukroví přidáme 2 pl karobu a rozválené těsto rozkrájíme na čtverečky asi 5x5 cm velké. Plníme ořechovou nádivkou (200 g strouhaných ořechů povaříme v 1 dl mléka, po chvíli přidáme trochu krupice a 1 vanilkový cukr) a překládáme tak, aby nám vznikly trojhránky. Pečeme podobně jako linecké cukroví.

Rohlíčky
250 g másla
250 g hladké mouky
120 g cukru
200 g strouhaných oříšků
citronová kůra
vanilka (nebo vanilkový cukr)
Uhněteme těsto a necháme ho několik hodin uležet (může být i přes noc). Poté ho rozválíme na rohlíčky, které pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 5-10 minut. Správně upečené cukroví poznáme tak, že dostane matnější barvu. Při pečení ho samozřejmě musíme neustále hlídat, neboť v každé troubě se peče trochu jinak. Nakonec ho můžeme ozdobit karobovou nebo citronovou polevou, slepit marmeládou apod. I do tohoto těsta můžeme přidat 1-2 polévkové lžíce karobu a tím získat další druh cukroví.

Jablkový koláč s vlašskými ořechy
2,5 dl strouhaných jablek
2 dl krupice
2 dl cukru
1 dl oleje
1/2 - 1 dl jogurtu
2 dl hrubě mletých ořechů
1 dl rozinek
1 prášek do pečiva (nebo jedlou sodu)
2 dl mléka
Rozinky namočíme ve vodě aby nabobtnaly, a pak je rozkrájíme na malé kousky. Smícháme všechny přísady a pečeme při 175°C na malém vymoučněném plechu asi 1/2 hodiny. Koláč ozdobíme jednoduchou karobovou polevou.

Anýzové tyčinky
250 g hladké mouky
120 g másla
120 g cukru
4 pl jogurtu
2 pl mletého anýzu
celý anýz
Z těsta vyválíme tenký váleček silný asi jako malíček. Šikmo ho nakrájíme, pomažeme jogurtem a posypeme celým anýzem. Pečeme na vymaštěném plechu při 175°C asi 15 - 20 minut. Po upečení špičky namáčíme v karobové polevě.

Karobová poleva
120 g kokosového tuku nebo másla
120 g cukru
1 pl karobu
5 pl mléka
2 pl solamylu
Rozmíchat a krátce povařit. Jestliže se poleva srazí, můžeme přidat trochu teplé vody.

Jednoduchá karobová poleva se získá smícháním:
1 dl mléka
1 dl cukru
1 dl karobu

Nugátová poleva
2 dl lískových oříšků
1 dl cukru
1/2 dl mléka
Oříšky krátce opražíme v troubě a jemně umeleme. Povaříme mléko s cukrem, až je cukr zcela rozpuštěný. Přidáme ořechy a necháme vychladnout.

Citronová poleva
1 dl moučkového cukru
1/2 dl citronové šťávy
solamyl
Rozmícháme moučkový cukr a citronovou šťávu, asi 3 minuty povaříme a zahustíme trochou solamylu.

Tyčinky s citronovou polevou
120 g hladké mouky
120 g másla
120 g cukru
120 g jemně mletých ořechů
trocha skořice
Uhněteme těsto, vyválíme tyčinky, které pečeme na vymaštěném plechu při 175°C asi 20 minut. Ozdobíme citronovou polevou.

Karlovarské preclíčky
300 g hladké mouky
160 g másla
10 g moučkového cukru
30 g droždí
1/2 l mléka
špetka soli
Zaděláme těsto a necháme ho na teplém místě 30 minut kynout. Vyválíme preclíčky a na vymazaném plechu je necháme opět 15 - 20 minut kynout. Pečeme při 165°C a zdobíme např. nugátovou polevou.

Kokosky
250 g strouhaného kokosu
300 g moučkového cukru
4 dl mléka
1 dl sušeného mléka
citronová kůra
vanilka
Zamícháme těsto (mléko přidávat postupně) a na vymaštěný plech ho dáváme asi po dvou čajových lžičkách. Pečeme při 120°C asi 5 minut. Kokosky sundáme ještě teplé z plechu, aby se nám nepřilepily.

Zdobená kolečka
230 g rozpuštěného tuku (másla)
70 g cukru
2 pl jogurtu
350 g hladké mouky
Těsto dobře uhněteme a pak ho vytlačujeme skrz ozdobnou trubičku (na šlehačku nebo těsto) na plech tak, abychom utvořili kolečka. Pečeme asi 10 - 20 minut při 175°C a hotové spojujeme džemem.

Šátečky s marmeládou
250 g tuku
2 pl jogurtu
1 pl vody
1 pl citronové sťávy
250 g hladké mouky
Těsto vypracujeme a necháme v chladu 24 hodin uležet. Pak ho vyválíme a nakrájíme na čtverečky asi 10 cm velké. Střed pomažeme džemem a rohy přeložíme do středu, kde je slepíme. Takto vytvořené košíčky pečeme zprudka v troubě a ještě horké obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Medvědí tlapky
350 g hladké mouky
260 g másla
250 g cukru
120 g strouhaných oříšků nebo mandlí 50 g karobu
špetka mletého hřebíčku a skořice
Uhnětené těsto necháme den v chladu odpočívat. Vykrájené kousky pečeme asi 10 minut při 175°C. Zdobíme podle potřeby polevou s ořechy nebo marmeládou.

Mandlová kolečka
250 g hladké mouky
150 g másla
70 g cukru
50 g mletých mandlí
4 pl jogurtu
Uhněteme těsto a necháme den uležet. Vyválíme a vykrajujeme kolečka - polovinu s dírou uprostřed. Pečeme 5 - 10 minut při 175°C na vymaštěném plechu. Vykrojené kousky pak namáčíme v karobové polevě a zdobíme mandlemi, ořechy nebo krémem.

Ořechové bochánky
100 g hladké mouky
250 g cukru
120 g másla
120 g ořechů
1 čl vody
Uhnětené těsto pečeme ve formičkách a vyklopené a vychladlé zdobíme karobovou polevou.

Košíčky
500 g mouky
360 g másla
180 g cukru
4 pl jogurtu
1 dl mletých ořechů nebo bílého máku
Těsto vyválíme a pečeme ve formičkách na košíčky.
1. náplň
Do košíčku dáme kompotované ovoce nebo čerstvé hrozny a zalijeme vanilkovým pudinkem.
2. náplň Košíčky plníme ořechovou nádivkou a karobovou polevou. Ozdobíme oříšky.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Vánoční rady
Autor: Tina ()
Datum: 14. 12. 2002 10:13

Ahoj děvčata, také jako já postižená předvánočními přípravami.
Rozhodla jsem se Vám tu napsat jeden nápad na organizaci vánočního pečení. Podotýkám, že není z mojí hlavy a že jsem ho kdysi - jak říká moje pubertální dcera - když jsem pásla dinosaury a poprvé sama připravovala vánoce coby skoromanželka (proboha - to už bude 18 let !) - vyčetla v nějakém chytrém sešitě či knize. Jednalo se o to, jak upéci bez zbytečných nervů, večerních zjištění, že do toho těsta patří ještě mandle, které ovšem doma chybí a že mít hotové i další cukroví, které se bude polévat, mohla jsem tu polevu patlat jen jednou a ne na několikrát. Pokud se Vám tyto "průšvihy" nestávají, musím gratulovat. A pokud tuto metodu znáte, omlouvám se za nošení dříví do lesa. Pro mne byla ale před těmi 18 lety velkým a přínosným objevem.

Tímto objevem je PAPÍR A TUŽKA ! (Dnes možno i PC - doporučila bych Excelovou tabulku)
1) Sepište pod sebe všechny druhy cukroví, které chcete péci či jinak vyrábět, popřípadě včetně vánočky ( zbaběle přiznávám, že tu kupuji hotovou) a vaječného koňaku - ten naopak dělám doma. Nahoru nadepište přísady a do vzniklé tabulky doplňte množství (pozor na stejné jednotky!). V jednotlivých sloupcích pak sečtete, kolik kterých ingrediencí budete potřebovat a po kontrole stavu domácích zásob vyrazíte na nákup. (Či vyšlete manžela se seznamem).
2) Na konce řádků si připravte data, kdy co budete péci a to podle pořadí: perníky, zázvorky - oříškové cukroví (pracny) - vanilkové rohlíčky - sušenky - linecké - nepečené věci - vánočka
3) Až bude hotovo vše, co se má plnit krémem, udělejte si krémový základ (pokud máte zájem na jeden - v naší rodině děděný asi 50 let - je recept dole), rozdělíte do misek a přidáte různé příchutě. Při jednom špinění nádobí vše naplníte.
4) Nakonec polevy - pokud už je hotovo všechno cukroví, spotřebujete polev méně, než když zdobíte každý druh zvlášť a děti pak dolizují polovinu hrnku "aby se to nezkazilo".

Nastavení: OdpovědětCitovat
Nepečené cukrovinky
Autor: Tina ()
Datum: 14. 12. 2002 10:17

Bílá čokoláda do formiček:
Spotřeba: 200g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 250g 100% tuku (Iva, Omega a pod.) 2 polévkové vanilkového pudinku, 100g sušeného mléka
Postup: všechny ingredience vložím do kastrůlku a ve vodní lázni (pro začínající hospodyně to znamená, že tento kastrůlek vložíme do velkého s vodou a tuto zahříváme) ohříváme a mícháme, až se vše spojí v hladkou hmotu. POZOR - ať do té hmoty nestříkne voda z té vodní lázně - srazilo by se to!!! Připravíme si formičky (mám asi 4 cm vysoké postavičky kluků, holek, mikulášů, pejsků a pod. Ale já jsem formičkový maniak - jde to lít i do formiček na pracny. Do těch formiček je možno předem nasypat trochu kokosu, nebo barevného máčku či sekaného sušeného ovoce a hrozinek. A pak se to zalije tou hmotou. Po vychladnutí vyklepneme (mně se osvědčilo šoupnout formičky s čokoládou na cca 15 minut do mrazáku a potom s nimi zakroutit „do vrtule" - postavičku chytím u hlavy a u nohou, jednou rukou točím od sebe a druhou k sobě) a čoko přímo vyskočí.
Termín přípravy: Dá se dělat na poslední chvíli - jíst se to může hned. Doporučuje nedělat s malými dětmi - je to horké.

Kokosové hříbečky:
Spotřeba: na balení kokosu 250g dáme 400g práškového cukru, 160 g másla (nedoporučuji Heru a pod.), 6 lžic Rumu. (Dělám z poloviční dávky, je toho hodně)
Postup: Vše v míse hňácám a hňácám,a ač se z počátku zdá, že se to nikdy nemůže spojit, časem se to povede.... Z hmoty oddělím asi 1/4 a přidám k ní 2 - 3 lžíce kakaa, abych to obarvila na hnědo. Z bílé hmoty dělám kuličky o průměru cca 1,5 cm, které potom „špetkou" - třemi prsty - připlacatím k válu, aby stály a nahoře se zůžily. Z hnědé hmoty menší kuličky, prstem do nich vmáčknu důlek. Doma jsme na ty bílé spodky hned namáčkli ty hlavičky asušili to spolu. Ale potom se stávalo, že na míse se hříbeček rozpadl. Já tedy usuším zvlášť nožky a zvlášť hlavičky. Druhý den si naplánuji zdobení perníčků a při té příležitosti kapnu do každého důlku trochu polevy a přilepím k nožce - když poleva trochu teče nevadí, je bílá jako ty nožičky. Díky neobvyklému tvaru je to na míse moc ozdobné.
Termín přípravy: Připravuji nejpozději 3 dny před 24.12. (jeden den schne, druhý den přilepím, třetí den uklidím.) Vhodné i pro práci dětí.

Úly: (Dnes se všude doporučují dělat z podrcených piškotů. Přijde mi to dost sladké, dělám je ořechové.)
Spotřeba: 1 vejce, 200g cukru, 200g pomletých ořechů
Postup: opět uhňácám do hmoty, vysypávám formičky cukrem, naplním (síla stěny asi 4mm) a vyklepnu (nevím proč, první se nikdy nevklepne - asi až se ta formička omastí těmi ořechy a vysype cukrem, tak to jde). Nechám do druhého dne zaschnout. Druhý den plním vařeným krémem (viz dále) a „zavírám" předem upečenými kolečky z lineckého - lze použít i piškoty.
Termín přípravy: Připravuji nejpozději 3 dny před 24.12. (jeden den schne, druhý den plním a zavírám, třetí den se to rozleží.) Vhodné i pro práci dětí.

Plněné datle (švestky):
Spotřeba: datle (vypeckovat) či švestky, mandle (spařit vodou a oloupnout), čokoládová poleva
Postup: do každé datle strčíme mandli a ponoříme do polevy (viz dále). Necháme zaschnout
Termín přípravy: Připravuji nejpozději 1 dny před 24.12. (aby zaschla poleva). Kromě namáčení do polevy vhodné i pro práci dětí.


Salám:
Spotřeba: 1 vejce, 100g práškového cukru, 210 g čokolády na vaření, 120 - 150 g směsi ořechů, mandlí, tozinek, sušených meruněk, ananasu, papay a pod. (od všech druhů tak stejné množství). Sesypávám do tohoto i zbytek vanilkového cukru z obalování jiných druhů....
Postup: všechny ingredience vložím do kastrůlku a ve vodní lázni ohřívám a míchám, až se vše spojí. Připravím si obdélník alobalu, posypu ho pr. cukrem a na to do válečku vysypu tu hmotu. Balím do alobalu a při tom tvaruji do válečku o průměru 3,5 - 4 cm. Dám do chladna (dolů do ledničky) na cca 48 hodin. Krájím šikmé plátky až při servírování na mísu.
Termín přípravy: Dá se dělat na poslední chvíli - den předem. Doporučuje nedělat s malými dětmi - je to horké.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Krémy a polevy
Autor: Tina ()
Datum: 14. 12. 2002 10:25

Vařený krémový základ:

dávka vystačí např. na naplnění 50 úlů a 50 košíčků:

Spotřeba: 4 vejce, 400g cukru, 400g másla
Postup: vejce + cukr šleháme ve vodní lázni metličkou do zhoustnutí. Trvá to i 1/2 hodiny!!! Po prochladnutí - teplota lidského těla - přidám na kousky máslo - a opět šleháme. Až se máslo spojí s vaječným základem, můžeme např. přidat kakao, nebo rum, nebo oříšky.....
My do krému dáme 4 lžíce rumu, naplníme úly a uzavřeme je. Do zbylého krému nasypu rozdrobené cukroví, zbylé sušené ovoce, oříšky, rozinky a pod (vše na kousíčky nasekané) a tím plním předem upečené košíčky. Krém má tu výhodu, že pěkně utuhne a taky že vejce prošlo varem a není zdravotně nebezpečné.

Poleva čokoládová:

Spotřeba: 50g másla, 10 g kakaa, 1/8 l vody, 100g cukru jemný krystal či písek
Postup: máslo umíchat s kakaaem, na plotně svařit za stálého míchání na niť vodu a cukr. Až cukr dělá pěkné bubliny a táhne se (lze vyzkoušet i tak, že máme porcelánový talíř chladit v lednici a když si myslíme, že ten cukr už je, tak kapneme na talíř. Mělo by to v mžiku utuhnout v kapku). Po částečném prochladnutí pomalu vkapáváme do másla s kakaem a mícháme. Jakmile poleva začne na okraji misky tuhnout - dá se jí polévat (např. datle, košíčky plněné krémem se suš. ovocem) i malovat kornoutkovou techikou perníčky. Na postavičky z bílé čokolády maluji oči popř. jiné detaily. Pokud mi zbyde, pokapu jí i úly.

Poleva bílá

Spotřeba: na 1 bílek 70 - 80 g práškového (pokud chceme zdobit kornoutkem perníky, tak prosátého!!!) cukru, 1 lžíci citrónové šťáva, 1 lžíci škrobu. .
Postup: bílek umícháme s cukrem dohladka, přidáme citrónovou šťávu a škrob. Dělám ji ze 3násobné dávky, protože jí slepuji perníkovou chaloupku. Potom přilepím hlavičky kokosových hříbečků k nožkám a nakonec zdobíme perníčky.


Pokud by zbyly polevy, tak na poslední chvíli uděláme

Banánové chuťovky

Banán nakrájíme na 1 cm kolečka. Dáme ke kolečku banánu z obou stran po 1 kulatém piškotu (plochou stranou) a celé to ponoříme do jedné polevy - druhou případně dozdobíme......

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Vánoční recepty z internetu
Autor: helap ()
Datum: 09. 10. 2006 17:53

Zdravím, přeji hezký podvečer.
zkusila jsem podle vašeho receptu citronovou polevu a výsledek byl katastrofální - opravdu se měl cukr se šťávou vařit ? Vy tuhle polevu používáte? Díky za odpověď.

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Vianočné cukrovinky
Autor: Jindra ()
Datum: 26. 10. 2006 16:58

Propátrala jsem a narazila na citronovou polevu .
Dělám jí stejně a katastrofa to není :-)

Nastavení: OdpovědětCitovat
Re: Vianočné cukrovinky
Autor: helap ()
Datum: 26. 10. 2006 19:34

zdravím, tak čtu, že se Vám poleva vydařila a chtě nechtě musím popsat, co se dělo mně. Po tříminutovém vaření vznikla průhledná lepkavá hmota podobná epoxidu. V domění, že po vychladnutí se "něco" změní, jsem hmotu natřela na zákusek, abych ji po chvíli zase škrabkou sundala. Kajícně jsem se vrátila ke klasice: cukr+citron za studena a výsledek byl přesně takový, jaký má být - poleva byla hladká, lesklá, bílá, sladká i kyselá. No a to je všechno, hezký večer :-)

Nastavení: OdpovědětCitovat
Jáhlové kuličky
Autor: Market ()
Datum: 04. 01. 2007 21:38

200 g syrových jáhel
3/4 l jablečného moštu (nebo vody)
špetka soli
100 g rozinek
100 g oloupaných a opražených mandlí
250 g strouhaného kokosu
4 lžíce sušeného ovesného nápoje
cca 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu

jáhly uvařit s rozinkami a solí v jablečném moštu (nebo vodě). do vychladlých jáhel vmíchat mandle, kokos, sušený nápoj a postupně sirup. Utvořit těsto ochutnat a případně přidat ještě sirup, když je těsto řídké přidat ještě kokos. Z těsta vytvarovat kuličky a obalit v kokosu

Recept má různé varianty s jinými ořechy, sušeným ovocem, kořením (skořice atd.)
Recept je z biokuchařky hanky zemanové


Nastavení: OdpovědětCitovat
Strany: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Provozovatel serveru ZHUBNEME - diskuzni forum nenese zadnou odpovednost za zde uvedene prispevky, tyto jsou nezavislymi prispevky uzivatelu fora a nemusi byt vzdy v souladu se zamerenim serveru ZHUBNEME. Provozovatel si vyhrazuje pravo je v pripade nevhodnosti (urazky, sproste vyrazy, nepovolena reklama nebo texty v rozporu se zakonem) odstranit. Take inzeraty na prodej a nakup nezdravych produktu budou mazany, protoze jejich uzivani neni v souladu se zamerenim serveru ZHUBNEME. Informace, ktere jsou zverejnovany na serveru zhubneme.cz podlehaji autorskemu zakonu a jakekoliv dalsi sireni nebo publikovani casti nebo celku je bez predesleho pisemneho souhlasu provozovatele zakazano.

Zasady zpracovani osobnich udaju: GDPR


This forum powered by Phorum.