Datum: 18. 11. 2002 21:29
Ako som sľúbila píšem vám recepty:
Burizónové guľky: je to veľmi jednoduchý recept, už ho robievajú moje dcéry – vlani si spravili asi 4-5 dávok, vydržia maximálne 1 hodinu, čím viacej detí, tým kratšie
)
30 dkg kryštálového cukru upálime na miernom ohni na karamel (ak máte plyn, tak si dajte platničku, lebo sa rýchlo prepaľuje a potom zhorkne). Musí sa rozpustiť úplne, nesmú vám zostať hrčky. Pridáme 1 sladené mlieko SALKO a necháme opäť rozpustiť. Vypneme šporák a pomaly po troške rozpúšťame 1 Hery. Vsypeme 2 balíčky nesladených burizónov a dobre premiešame. Tvarujeme malé guľky veľkosti orecha najlepšie mokrými rukami. Ak sa nám lepia na ruky, oplachujeme si ich vo vode. Môžeme ich klásť aj do farebných košíčkov – pre hostí, pre deti je to škoda – dlho v nich nevydržia.
Medovníčky.
600 g hladkej múky extra špeciál
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
200 g práškového cukru (ja dávam menej – asi 100 g)
1 pol. Lyžica škorice
150 g mletých vlašských orechov
4 vajcia
3 –4 poliev. Lyžice medu
Všetko spolu zamiesime a cesto necháme do druhého dňa stáť. Vykrajujeme formičkou, potrieme vajcom a ozdobíme orechom. Upečieme v horúcej rúre.
Vínové keksy
1 kg hladkej múky extra špeciál
1 hera
7 lyžíc vína.
Všetko zmiesime a necháme odstáť do druhého dňa. Vyvaľkáme asi na 4-5 mm vykrajujeme formičkou a upečieme. Ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre rozmiešaným s vanilkovým.
Dúfam, že vám budú chutiť. Ináč tá moja priateľka Alica vie nádherne ozdobovať koláčiky! Ja takú trpezlivosť nemám. Vlani mi darovala zopár, aby som mala na stôl. Boli krásne na tom stole – kým ich neobjavila a nezožrala naša fena. Myslím, že jej chutili, lebo sa oblizovala až za ušami. Tak pozor na maškrtných psov!
Všetky vás zdraví Zuzana