Datum: 19. 08. 2004 14:53
Moniko - jen pokračuj, uvidíš, že to půjde. Ale jestli se budeš dlouhodobě odbývat ovocem a mléčnými výrobky, mohlo by tě to brzy přestat bavit.
K dopolednímu jablku bych přidala kousek šunky nebo netučného sýra, k polední mozzarelle raději míchaný salát z více druhů zeleniny se lžičkou olivového oleje (můžeš si připravit doma do uzavřené krabičky), odpoledne by neškodila svačinka, třeba ten müsli jogurt z večera a večer něco teplého, třeba dušenou či zapečenou zeleninu, kousek kuřecího nebo rybího masa, kapku kvalitního oleje anebo nějaká polévka. Tohle, co dneska píšeš jako svůj jídelníček, odpovídá totiž mému horšímu já, nezabere to žádný čas na přípravu a tváří se to zdravě. Ale zkus si představit, že to budeš jíst doživotně. Někdy člověk nemá čas, to znám, a ty jsi popadla celkem dobře zvolené potraviny, ale v každém případě mám pocit, že by to chtělo zpestřit, aby tě to časem nezačalo nudit. Dá to ale práci, je třeba si to naplánovat a je třeba si opatřit suroviny a připravit si to.
Měly bychom se postupně naučit sníst denně 500-1000 g zeleniny. To vypadá jako šílený množství, ale dá se to a určitě bychom pak neměly ty naše chutě. Taky tak dodáme tělu dostatečné množství potřebných živin a vitamínů. Denní potřebu vitamínu C například zajistíme tímto :
- 100 g jahod + 150 g rajčat nebo
- 100 g mandarinek + 100 g čínského zelí + 100 g ředkviček nebo
- 100 g kiwi + 100 g kedluben nebo
- 80 g červené papriky.
Pak třeba významný vitamín E, denní dávku pokryjeme například :
- 100 g tuňáka + 100 g papriky + 200 g celozrn. chleba nebo
- 50 g lískových oříšků nebo
- 2 lžíce kvalitního oleje lisovaného za studena.
Atd., atd., je toho víc, co tělo potřebuje, proto je třeba, aby strava byla co možná nejpestřejší. I když - po "tatrankové" se chodí mnohem snáz ...
)